Recept: vegan Snickers-taart

Happy in Shape heeft goed nieuws. We vonden namelijk een recept voor Snickers-taart die ontzettend lekker en bijzonder is. De taart is namelijk vegan, 100% glutenvrij én vrij van geraffineerde suikers. Extra plus: je bent er een hele tijd mee zoet.

Snickers-taart

Weekend-cheat

In het weekend wil je natuurlijk een beetje cheaten en waarmee cheat je nu liever dan met chocolade? Juist, niets. Schuif zaterdag of zondag dus achter het aanrecht en maak een taart met veel chocolade, oftewel deze Snickers-taart.

Ondanks dat we de taart een cheat noemen, is 'ie lang niet zo slecht als zijn naam doet vermoeden. Het recept komt namelijk van de Amsterdamse vegan bakkerij Willem-Pie Bakery. Dat betekent inderdaad dat de taart vegan is, maar niet alleen dat, maar ook 100% glutenvrij én vrij van geraffineerde suikers.

Waarom het bakkerijtje dat recept verklapt? Hoewel de taart razendpopulair was, is het adres overgestapt op een no peanut policy. Zonde als daardoor niemand meer van de taart kan genieten, dus deelden de bakkers het recept waarmee je deze overheerlijke taart aan de hand van vier (!) lagen maakt. Jup, het is dus best wat werk, maar dit weekend gaat het regenen, dus dan is er toch niet leukers dan bakken en kokkerellen?

Ingrediënten

1e laag: brownie-bodem
75 gram boekweitmeel
25 gram amandelmeel
120 gram cacaopoeder
4 gram bakpoeder
150 gram kokosbloesemsuiker
2 gram zout
150 ml sojamelk
100 ml zonnebloemolie
1 kleine banaan

2e laag: chocolademousse
200 gram zijden tofu
100 ml kokosmelk
120 gram extra pure chocolade 80 gram cacao
50 gram dadelstroop
2 gram zout

3e laag: pinda's met karamel
100 gram cashewnoten
50 ml sojamelk
70 gram pindakaas
50 gram zachte dadels (bijvoorbeeld van Yogi & Youssef)
1 gram zout

bovenste laag: ganache van pure chocolade
100 gram pure chocolade (in kleine stukjes gehakt)
100 ml kokosmelk
geroosterde pinda’s

How to prepare

1e laag: brownie-bodem

1. Bekleed de bodem van een springvom met bakpapier en vet de randen in met olie of bakspray. 2/ Verwarm de oven voor op 180 °C. 3. Meng de droge ingrediënten (boekweit- en amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en zout). 4. Meng de sojamelk en zonnebloemolie door elkaar. 5. Prak de banaan goed (of nog beter: pureer met de staafmixer of in de keukenmachine) en meng dit goed met de sojamelk en zonnebloemolie. 6. Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en mix goed met een spatel. Verdeel het brownie beslag over de springvorm en bak 25 minuten. 7. Terwijl de bodem in de oven staat, kun je vast de 2e en 3e laag van de taart maken. 8. Haal na 25 minuten de taart uit de oven, laat goed afkoelen en zet in de vriezer.

2e laag: chocolademousse

1. Smelt de chocolade ‘au bain-marie’. 2. Meng ondertussen de rest van de ingrediënten in een keukenmachine. 3. Als de chocolade gesmolten is, voeg je dit toe aan de mousse in de machine en je laat dit nog even doordraaien. 4. Zet de mousse in de koelkast.

3e laag: Pinda karamel

1. Doe de cashewnoten met de sojamelk in de keukenmachine en laat draaien tot volledig glad. 2. Voeg de pindakaas, dadels en zout toe en draai tot een pinda ‘karamel’. Zet de karamel in de koelkast. 3. Als de brownie bodem goed koud is, haal je deze uit de vriezer. 4. Vet de randen van de springvorm in met olie of bakspray en plak er een strook bakpapier tegenaan. 5. Bestrijk de brownie bodem met de chocolademousse en zet de vorm terug in de vriezer. Maak een ommetje of doe een work-out, want de taart moet nu minstens een uur in de vriezer blijven staan. 6. Na een uurtje (als de chocolademousse (bijna) bevroren is), kun je de karamel voorzichtig over de chocolademousse verdelen. 7. Zet de taart weer terug in de vriezer voor ongeveer 30 minuten.

Bovenste laag: ganache van pure chocolade

1. Verhit de kokosmelk tot die bijna kookt. 2. Zet het vuur uit en roer de chocoladestukjes door de kokosmelk tot het een gladde chocolade ganache is. 3. Verdeel de ganache over de koude pinda karamel laag en strooi er direct wat geroosterde pinda’s overheen als decoratie.

Food
  • Hanna ’t Sas