3 tips om zweetplekken te voorkomen tijdens een workout

Wat kan ik doen tegen overmatig zweten tijdens het sporten?

Er zijn sporters die flawless door de sportschool paraderen en zelfs na 20 kilometer hardlopen nog een Instagramkiekje kunnen maken. I ain’t one of them. Na een warming up van nog geen vijf minuten voel ik het zweet al onder mijn oksels klotsen. Toen antracietgrijs gebombardeerd werd tot dé nieuwe sportmodekleur, wilde ik mijn sportabonnement per direct opzeggen. Maar niet meer sporten? No way. Tijd voor wat research. Wat kan je doen tegen overmatig zweten tijdens het sporten? En wat is bijvoorbeeld de beste deo tegen zweten? Happy in Shape zocht het voor je uit en kwam met 3 tips tegen zweten.

1/ Kleding

Volgens dokter Google is het tijd voor een kijkje in mijn kledingkast. Veel sportshirts zijn gemaakt van polyester, dat is een synthetische stof. Polyester verdoezelt zweetplekken, maar ademt niet. Bovendien groeien stank producerende bacteriën veel beter op polyester dan op katoen. Hoe krijg je zweetgeur uit sportkleding? Daarvoor zou je sportkleding van polyester eigenlijk moeten wassen op een programma van 60 graden of hoger om deze bacteriën kwijt te raken. Probleem: dan hou je niet veel van je sportshirtje over. Als je je stinkende sportkleding samen met je dagelijkse outfits in de wasmachine gooit, heb je ook nog eens kans dat vervelende luchtjes worden overgedragen op je favoriete top. Alternatieven zijn:

– Materialen die wel ademen én zweet afvoeren.

– X-static, gemaakt van zilveren draad. De stof verhindert de groei van bacteriën.

– Bamboestof, supernatuurlijk en ventileert goed.

2/ Zweetdieet

Gaat jouw hart ook sneller kloppen bij het zien van een overheerlijke curry? Lekker veel knoflook, veel pittige kruiden en flink wat ui in de pan… STOP. Van pepers, uitjes en knoflook gaat je zweet meer geuren en hoewel alcohol natuurlijk sowieso niet bevorderlijk is voor je sportprestaties, kan het ook meer zweetproductie als gevolg hebben. Net als cafeïne, dus stel die kop koffie maar even uit tot na je work-out.

 

3/ Lekker fris

Zweet is in feite geurloos. Pas wanneer het in contact komt met bacteriën (op je huid of in je kleding), gaat je transpiratievocht ruiken. Onthaar je oksels, dan kunnen bacteriën zich daar in ieder geval niet nestelen en was je kleding zo snel mogelijk na het sporten. Daarnaast helpt een goede deodorant met aluminiumzouten zoals de nieuwe Maximum Protection Roller van Rexona. Deze beschermt je tegen nare geurtjes, reduceert de zweetproductie en verzorgt je huid.

Geen andere roller beschermt namelijk beter tegen zweet. En dat is bewezen.* Deze Rexona beschermt tot 48 uur lang tegen nare geurtjes en natte oksels. Voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen waardoor je heel de dag fris blijft, wat je ook doet. De deodorant is onder andere verkrijgbaar bij Kruidvat.

.

TIP: Niet meteen tijd voor een wasje? Laat de sportshirts weken in een emmertje met warm water en een beetje schoonmaakazijn. Gooi het daarna in de wasmachine en alle stinkgeurtjes zijn verdwenen.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rexona.

 *Op basis van in-vivo test 2017








 

 

Laatste nieuws