Social media en mentale gezondheid hebben een complexe relatie met elkaar. Of deze online platformen een goed of juist een slecht gevoel geven, verschilt van week tot week. Het delen van je leven op social media geeft je de mogelijkheid om de realiteit rooskleuriger te maken dan het eigenlijk is. Mensen delen namelijk over het algemeen alleen de leuke dingen uit hun leven, en met filters en andere tools worden zelfs deze mooie foto's nóg mooier gemaakt. Mensen die veel op social media te vinden zijn, kunnen hierdoor het idee krijgen dat hun leven heel saai is, en daardoor een slecht gevoel krijgen.
Gezondheid
Voor een nieuw onderzoek van de UK Royal Society for Public Health hebben onderzoekers bijna 1.500 mensen tussen de 14 en de 23 ondervraagd over hun ervaringen met Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook en YouTube en hoe deze platformen invloed hebben op hun mentale gezondheid. Hieruit is gebleken dat Instagram het meest deprimerende effect heeft, en dan met name op jonge vrouwen.
De foto-app is één van de populairste apps van het moment en wordt vooral onder het jongere deel van de bevolking gebruikt. De app stelt mensen in staat om alle imperfecties van anderen en hun levens weg te filteren, wat hen bang, depressief, alleen en niet voldaan achterlaat. Uit de test is gekomen dan YouTube het beste social mediakanaal is voor je mentale gezondheid.
Lees ook: Wat is het verschil tussen cold-pressed en 'gewone' versgeperste sappen?
Bron: i-D, Beeld: iStock