Tegenwoordig zie je steeds vaker cold-pressed sappen in de schappen staan als vervanging van de 'gewone' versgeperste sappen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee manieren van persen? Happy in Shape ging op onderzoek uit en heeft het antwoord voor je!
Cold-pressed techniek
Bij de cold-pressed techniek worden fruit, groenten en kruiden op een laag tempo gemalen. Het sap wordt onder hoge druk uit de ingrediënten geperst door de speciale machines. Hierbij komt geen warmte vrij, en blijven dus vrijwel alle vitamines, enzymen en mineralen behouden, zo meldt The Juicery.
Verschil met verse sappen uit sapcentrifuge
De rasp in een sapcentrifuge draait met een hele hoge snelheid rond. Door deze snelheid komt er veel warmte vrij in een zeer korte tijd. Door deze warmte kunnen er flink wat vitamines en andere goede eigenschappen verloren gaan. Daarnaast kan de snelheid van de sapcentrifuge er ook voor zorgen dat er zuurstof met het sap wordt gemengd, waarna het sap kan oxideren en er nog meer vitamines verloren zouden kunnen gaan. Als je in de supermarkt 'verse' voorgemaakte sappen kiest, is er een kans dat de sappen al gepasteuriseerd zijn. In dat geval zijn de sappen verhit, waardoor ze nog enkele weken houdbaar zijn. Door deze hitte zijn er echter wel enorm veel vitamines en andere goede eigenschappen verloren gegaan.
Lees ook: Dit gebruiken vrouwen om bruiner te worden
Bron: The Juicery, Beeld: iStock