Is bevroren groente en fruit even gezond als vers?

In de supermarkt vind je een hele afdeling met verse groenten en fruit. Iets verderop liggen dozen en zakken vol bevroren varianten. Zit er een verschil in hoe gezond deze zijn, en welke kun je het beste kiezen?

bevroren fruit en groente

Gezond voedingspatroon

Voldoende groente en fruit eten hoort bij een gezond voedingspatroon. Maar soms is het lastig om al die verse producten te gebruiken voordat ze niet meer goed zijn. Bevroren fruit en groente kan dan een uitkomst zijn, maar veel mensen denken dat deze een stuk minder gezond zijn. Wij hebben nieuws voor je: dat is absoluut niet het geval!

Hoe vers is vers?

Voordat verse groente en fruit bij ons in de koelkast belandt, gaat er behoorlijk wat tijd overheen. Groente en fruit dat bedoeld is om als vers te worden aangeboden, wordt vaak geoogst voordat het volledig rijp is, omdat er een langere periode zit tussen oogsten en consumeren.

Vervolgens start het proces om de producten voor te bereiden op consumptie: ze worden gewassen, verpakt en vervoerd, voordat ze uiteindelijk in de supermarkt terechtkomen. Dat proces kost veel tijd, en in die tijd gaan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C en antioxidanten, verloren.

Verse groente en fruit is dus eigenlijk minder ‘vers’ dan we denken, tenzij je het direct na het plukken opeet. Maar omdat we niet allemaal een moestuin in onze achtertuin hebben, zijn we aangewezen op de opties uit de supermarkt.

Behoud van vitamines

In vergelijking met vers is bevroren groente en fruit een uitstekende optie. Sterker nog, onderzoek heeft uitgewezen dat bevroren groente en fruit net zoveel – en in sommige gevallen zelfs meer – vitaminen bevatten. Invriezen is een natuurlijk conserveringsproces waar geen andere middeltjes aan te pas komen. Door het bevriezen wordt het proces dat vitamines afbreekt onderbroken, en bevatten de producten dus meer vitamines en mineralen. Hierdoor helpen ze beter om je gezond te houden, bijvoorbeeld bij het bestrijden van virussen.

Daarnaast worden de producten geoogst wanneer ze perfect rijp zijn, en zijn ze daarmee echt vers. Vitamines en mineralen gaan niet verloren; het afnemen van de voedingswaarde wordt gestopt. Daarom kunnen bevroren groente en fruit gezonder zijn dan verse producten uit de supermarkt. Bovendien zijn bevroren groente en fruit vaak ook een stuk goedkoper dan de verse varianten, en kun je ze in de vriezer veel langer bewaren dan in de fruitschaal!

Food
  • 24 Kitchen, Vitakruid
  • Adobe Stock