Waarom hardlopen niet altijd helpt bij afvallen

Wait, what?

Waarom hardlopen niet altijd helpt bij afvallen

Terwijl de één traint voor een marathon, loopt de ander hard om z’n hoofd leeg te maken na een lange werkdag. Maar doe jij het voor het afvallen? Dan kun je beter een andere sport uitkiezen dan hardlopen, als we Glenn Gaesser – hoogleraar bewegingswetenschappen – mogen geloven.

Evolutionaire mechanismen

Het klinkt misschien als een logisch gevolg van lange afstanden hardlopen: je verbrandt meer calorieën en zal daardoor afvallen. Verkeerd gedacht; hoe meer je beweegt, hoe meer je lichaam het gewichtsverlies probeert te compenseren. Dit komt door evolutionaire mechanismen in onze lichamen die er vroeger voor zorgden dat mensen niet zouden vermageren. Je lichaam zal er dus uiteindelijk voor zorgen dat je niet te veel calorieën verbrandt.

Dat maakt afvallen lastiger. “We hebben allemaal een geprogrammeerd gewicht”, aldus Glenn van de Arizona State University. “We nemen jaarlijks duizenden calorieën op, maar blijven hetzelfde wegen omdat het lichaam moeite doet om op het vaste gewicht te blijven.”

Eigen schuld

Daarnaast overschatten mensen vaak hoeveel calorieën ze hebben verbrand na het sporten en eten ze na een flinke work-out – bewust of onbewust – meer. “Bovendien belanden hardlopers na een running sessie op de bank”, zegt de hoogleraar. "Er zijn studies die aantonen dat wanneer mensen drie tot vijf keer per week hardlopen, na de training van een halfuur niet meer veel bewegen. Ze bewegen op sportdagen – over de hele dag gezien – niet veel meer dan op sportloze dagen."

Lees ook: Viral: Foto van werkende moeder die tweeling borstvoeding geeft

Bron: The Guardian, Beeld: iStock