Heb je er ooit wel eens over nagedacht wat er gebeurt als je de pitten van fruit opeet? Vroeger is je misschien wijsgemaakt dat er een fruitboom in je buik groeit, maar nu weet je natuurlijk dat dit niet zo is. Wel heeft het gevolgen als je de pitten van bepaalde fruitsoorten eet. Denk dan aan abrikozen, pruimen, nectarines en kersen. Deze pitten kun je het beste ontwijken.
Waarom?
De reden dat je de pitten van deze zogeheten steenvruchten beter niet kunt eten, is omdat er blauwzuur (cyanide) in zit. Mocht je de pit in zijn geheel doorslikken, is dit niet zo'n heel groot probleem omdat de pit in zijn geheel wordt verteerd en uitgepoept. Je moet de vruchten echter niet met pit en al in de mixer stoppen. Als de pit kapot wordt gemaakt of gekauwd komt de stof wel vrij. Als je veel van die stof binnenkrijgt kun je verschillende lichamelijke klachten krijgen.
Gevolgen
Dit zijn klachten als een versnelde ademhaling, hoofdpijn en duizeligheid. Mocht je deze klachten hebben, neemt dan altijd contact op met een arts. Het zijn voornamelijk de abrikozen- en bittere amandelpitten waar veel blauwzuur in zit. Bij bijvoorbeeld peren of appels is dit gehalte heel laag.
Lees ook: Zo bleek je je tanden zónder waterstofperoxide
Bron: Voedingscentrum, Beeld: iStock