Bewezen: Een uur minder slaap kan zorgen dat je ziek wordt

Vanavond maar vroeg onder de wol kruipen?

Lees ook

Slaap is goed voor waanzinnig veel verschillende doeleinden, en volgens recent onderzoek is één daarvan dat het het risico op ziektes, zoals griep, vermindert. Zo zou een week slecht slapen erg slecht zijn voor je immuunsysteem en je dus ook snel een griepje of een verkoudheid op kunnen pikken. 

Immuun

Als je slecht slaapt, kan het immuunsysteem ernstig verstoord worden. Uit onderzoek van de Universiteit van de Washington School op Medicine is een uurtje minder slaap al genoeg om het hele immuunsysteem in de war te gooien. Het onderzoek deden ze door elf eeneiige tweelingen gedurende twee weken lang in de gaten te houden. Zij hebben namelijk dezelfde behoeftes als het gaat om nachtrust. Telkens lieten zij de ene persoon van de tweeling zeven uur per nacht slapen, en de ander zes uur. 

Verkoudheid

Uit het bloed van de proefpersonen is vervolgens gebleken dat de persoon die een uur per nacht minder sliep, minder actief was dan de ander, maar ook minder eiwitten had aangemaakt waardoor deze een grotere kans had om ziek te worden of een verkoudheid op te lopen. 

Neuroloog Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum zegt er het volgende over tegen het RTL Nieuws: “Je immuunsysteem heeft gewoon goede slaap nodig. “Je kunt allerlei gezondheidsklachten krijgen als je te weinig slaapt. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat er bij weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Dat verklaart waarom je ook pijn in je lichaam kunt voelen, zoals spier- of hoofdpijn.”

Lees ook: Wetenschappers: Zo leer je het makkelijkst woordjes in een vreemde taal

Bron: RTL Nieuws, Beeld: iStock

 

Laatste nieuws

Zie ook