Nicolette Kluijver openhartig over longkanker: 'Ik ben dankbaar dat ik er nog ben'

De coronapandemie was voor haar een extra spannende tijd.

Nicolette Kluijver

De coronacrisis was voor Nicolette Kluijver, die genezen is van longkanker en dus in de risicogroep valt, een spannende tijd. Aan Grazia vertelt ze er openhartig over. "Naast dat ik veel verdriet heb gehad, heeft het me ook een boel gegeven."

Coronastress

Het was een behoorlijke domper toen Expeditie Robinson vorig jaar wegens de coronacrisis op het laatste moment tóch niet door kon gaan. "Ik heb denk ik wel vier keer mijn koffer in- en uitgepakt", vertelt Nicolette aan Grazia. "De vaccinaties deden bij wijze van spreken nog pijn toen bleek dat we niet konden gaan. Ik was er natuurlijk wel eventjes ziek van, maar ik ben ook blij dat we ons zo aan de Covid-regels hebben gehouden en we Robinson pas weer gemaakt hebben toen het echt kon."

Corona zorgde ervoor dat ze thuis kwam te zitten, maar volgens haar zitten er ook voordelen aan de pandemie. "Wat ik fijn vind, is dat we collectief meer zijn gaan nadenken over wat gezondheid is. Wat sowieso al een onderwerp was in míjn leven", legt ze uit. Vijf jaar geleden had de presentatrice longkanker. "Ik was heel blij met mijn vaccinatie. Toen ik de tweede kreeg, besefte ik pas hoeveel onderliggende stress ik stiekem had gehad. Ik ben altijd heel voorzichtig met mijn longen en ik leef gezond, maar je kunt ook bad luck hebben.”

Eye-opener

Nicolette is inmiddels bijna vijf jaar genezen. "Dat is natuurlijk een giga mijlpaal. Ik dacht eerst: ik ga een feest geven, maar dat voelt ook een beetje gek. Toch ga ik er wel even goed bij stilstaan", aldus de presentatrice. Hoewel ze al een paar jaar kankervrij is, verdwijnt de ziekte nooit helemaal uit haar leven. "Soms kan ik nog bang zijn dat het terugkomt, soms ben ik er helemaal relaxed over, het hangt een beetje van mijn mentale toestand af. Maar ik ben vooral heel dankbaar. Dankbaar dat ik er nog ben en dat ik de dingen doe waar ik heel gelukkig van word. Naast dat ik veel verdriet heb gehad, heeft het me ook een boel gegeven."

Celebrities
  • Grazia
  • BrunoPress