Coronavirus of ‘gewoon’ een verkoudheid: zo kun je het verschil herkennen

Er zijn wel degelijk verschillen.

Coronavirus

Het is herfst, dus iedereen wordt weer snotterig en verkouden. Waar dat eerder allemaal normaal was, vraag je je nu gelijk af of je niet soms het coronavirus hebt opgelopen. Hoe weet je of je een ‘gewone’ verkoudheid te pakken hebt, of dat het om het coronavirus gaat?

Infectie in de luchtwegen

Het is niet vreemd om je af te vragen of je een verkoudheid of toch het coronavirus hebt. Beide ziekten veroorzaken immers klachten in de luchtwegen én zijn veelvoorkomend. Daarnaast pakken zowel verkoudheden als Covid-19 bij iedereen anders uit. Zonder test zal het dus altijd lastig te bepalen zijn of je wel of geen corona hebt. Wel zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten.

Koorts en hoesten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn (hoge) koorts en hoesten de meest voorkomende symptomen van het coronavirus. Daarnaast wordt het virus gekenmerkt door kortademigheid, vermoeidheid en slijm ophoesten. Hoewel meerdere van deze symptomen ook typisch zijn voor een verkoudheid, heb je bij een ‘gewone’ verkoudheid niet snel last van koorts en kortademigheid. Voel je je dus benauwd en/of geeft de thermometer aan dat je een verhoogde lichaamstemperatuur hebt? Neem dan het zekere voor het onzekere: doe een test.

Vaste volgorde

Een ander punt waarop Covid-19 zich onderscheidt van verkoudheid, is de volgorde van de symptomen. Patiënten zouden namelijk eerst koorts krijgen vóórdat het hoesten begint. Hier geldt echter ook dat de klachten per persoon sterk kunnen verschillen. Als je symptomen in een andere volgorde krijgt, is dat geen garantie dat je het coronavirus niet hebt.

Coronavirus en griep

Nog zo’n virus dat veel opduikt als de ‘r’ in de maand zit: de griep. Het kan nog lastiger zijn om deze ziekte te onderscheiden van een coronabesmetting. Onderstaande tabel van zorgwijzer vat samen welke symptomen kenmerkend zijn voor Covid-19, griep en hooikoorts. Daarin is te zien dat er veel overlap is tussen de drie, maar dat er ook kleine verschillen zijn.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock