De één voelt zich flink beroerd, de ander heeft slechts wat last van haar bovenarm. Weer een ander merkt helemaal niks. Volgens sommigen zou het vaccin minder goed werken met weinig bijwerkingen. Maar is dat ook zo?
Bijwerkingen coronavaccin
Elke persoon is anders. De een eet gezond en sport veel, terwijl iemand anders het allemaal niet zo nauw neemt met de fitness. De een kan van zichzelf al een verzwakt immuunsysteem hebben, terwijl de ander zich nergens zorgen over hoeft te maken. Zo zijn er eindeloos veel factoren die invloed hebben op hoe we reageren op vaccinaties. En dat de een dus flinke koorts oploopt terwijl de ander alleen wat spierpijn heeft, is geen verrassing. Bij het coronavaccin is het bovendien ook van invloed of iemand het virus al een keer gehad heeft. Daarnaast verschillen de reacties ook flink per vaccin.
Bijwerkingen beter?
Veel van de bijwerkingen zijn in principe een goed teken, omdat dit betekent dat je afweersysteem aan het werk wordt gezet. Je krijgt immers kleine deeltjes van het virus binnen, zodat je lichaam deze leert herkennen en ze bij een echte besmetting zonder problemen kan afvechten. Immunoloog Marjolein van Egmond, van het Amsterdam UMC, legt aan Margriet uit dat de bijwerkingen géén indicatie zijn van de effectiviteit. Ook zonder bijwerkingen werkt het vaccin net zo goed.
Afweersysteem
Het afweersysteem van je lichaam wordt met een vaccin dus getraind om ziekten bij een besmetting direct in de kiem te smoren. Bij een echte besmetting gaat dit vaak gepaard met klachten zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Hoe vervelend het ook is: in mindere mate kun je dus ook last krijgen van die klachten na een vaccinatie – maar het hoeft niet. Van Egmond stelt dat mensen die geen bijwerkingen hebben gewoon mazzelaars zijn. En als je tóch last hebt van flinke bijwerkingen? Dan weet je in elk geval dat je afweersysteem keihard voor je aan het werk is. En dat is ook wat waard.
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock
- Tips en Weetjes
- iStock