Dit symptoom zou erop kunnen wijzen dat je het coronavirus (onbewust) hebt gehad

Dit moet je weten over COVID nagels.

COVID nagels

Er zijn verschillende kwaaltjes die je kunt overhouden aan het coronavirus. Van een vervelende hoest en smaakverlies tot haaruitval. Maar er is nog een bijwerking om in de gaten te houden: COVID nagels.

Lijntje

Tim Spector, een Britse epidemioloog en COVID onderzoeker plaatste onlangs een opvallende tweet: 'Zien je nagels er vreemd uit? COVID-nagels worden steeds vaker herkend. Als de nagels herstellen na een infectie en blijft er een duidelijke lijn achter. Het kan optreden zonder huiduitslag en lijkt niet schadelijk."

Er zijn mensen die dit herkennen. 'Ik had dit ook, samen met haarverlies, drie maanden nadat ik het coronavirus had', schrijft iemand. Een ander laat weten: 'Zo zagen mijn nagels er na corona ook uit! Het was ongeveer twee maanden na de infectie.'

Tekst gaat verder onder de foto.

De lijnen van Beau

Er is een medische term voor dit verschijnsel: de lijnen van Beau. 'Als je veel stress hebt, zoals tijdens een ziekte, wordt de groei van je nagels tijdelijk verstoord', laat dermatologist Doris Day aan Health weten. 'Je ziet het vaak bij meerdere nagels en zelfs je teennagels.'

Het zijn dwarse groeven of lijnen op de nagels. Heb je corona gehad, dan zie je de de verandering in je nagels niet direct. Het duurt twee tot drie maanden voordat het zichtbaar is. Ook kan het zijn dat je geen verschil ziet, want niet iedereen krijgt er last van.

Koorts

Heb jij de lijnen in je nagels? Dat betekent niet automatisch dat je het coronavirus hebt gehad. Het kan namelijk ook door andere ziekten komen. 'De griep, een infectie of iets anders waar je koorts van hebt gekregen kan voor de lijnen van Beau zorgen', zegt infectie-expert Amesh A. Adalja. Het is verder ook niks om je zorgen over te maken. 'Het laat gewoon zien dat je lichaam het even moeilijk heeft gehad, maar nu weer beter is.' Het verdwijnt ook vanzelf weer.

Bron: Health | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Health
  • iStock