Wat is het verschil tussen gewoon zweet en koud zweet?

Normaal gesproken zweet je om je lichaam af te koelen en de temperatuur te regelen, maar bij koud zweet werkt dit anders. Dit heeft namelijk helemaal niets met je lichaamstemperatuur te maken.

zweet

Zweten

Wanneer je zweet, probeert je lichaam zichzelf af te koelen. Dit gebeurt meestal als je lichaam warmer wordt, bijvoorbeeld door inspanning, warm weer of stress. Je lichaam maakt zweet aan in speciale klieren die overal in je huid zitten. Dat zweet komt via poriën naar buiten en bedekt je huid met een dun laagje vocht. Wanneer dat vocht verdampt, neemt het warmte mee waardoor je lichaam afkoelt. Ook helpt zweten je om afvalstoffen af te voeren en de vochtbalans te reguleren.

Koud zweet

Koud zweet treedt op als je transpireert, maar niet voor de functie van de regulering van de lichaamstemperatuur, zoals bij normaal zweten", legt Cory Fisher, een huisarts bij de Cleveland Clinic in Amerika uit. Koud zweet is precies zoals het klinkt: zweten als je het koud hebt. Bij koud zweet voel je je koud en nat. "Geen koorts, geen verhoogde fysieke activiteit, geen blootstelling aan extreme hitte – het lijkt uit het niets te komen", vult hij aan.

''Koud zweet houdt vaak verband met zaken als hormoonveranderingen, shock, infectie, pijn of stress en kan op elk moment van de dag optreden'', zegt Taz Bhatia, die gecertificeerd is in verschillende soorten geneeskunde en auteur van het boek The Hormone Shift.

Symptomen van koud zweet

Bij koud zweten kan je huid vochtig en kleverig aanvoelen. Afhankelijk van de oorzaak kunnen er ook andere symptomen optreden, zoals rillingen, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, een verhoogde hartslag en zelfs verwarring.

Wat veroorzaakt koud zweet?

Hoewel koud zweten soms op een groter probleem kan wijzen, is het vaak een normale reactie van het lichaam op stress of hormonale schommelingen. Mogelijke oorzaken zijn onder andere:

Infectie: Als je lichaam een infectie bestrijdt, kan koud zweet optreden.

Stress of angst: "Je vecht- of vluchtreactie kan zorgen voor de afgifte van hormonen zoals adrenaline, wat koud zweet kan veroorzaken," zegt Dr. Fisher.

Trauma of shock: "Bij trauma of shock raakt het lichaam in een staat waarin zuurstof niet goed naar vitale organen stroomt, wat koud zweet kan veroorzaken," vertelt Fisher.

Hormonale veranderingen: Veranderingen in de menstruatiecyclus of de overgang kunnen ook koud zweet triggeren.

Bijwerkingen van medicijnen: Sommige medicijnen, zoals schildklierhormonen of morfine, kunnen koud zweet veroorzaken. Ook kan dit optreden bij ontwenningsverschijnselen van bepaalde medicatie.

Let wel: sommige symptomen kunnen erop duiden dat er iets ernstigers aan de hand is. "Koud zweet in combinatie met gewichtsverlies, vermoeidheid, braken of vergroting van de lymfeklieren kunnen zorgwekkend zijn", stelt dr. Fisher. In dat geval moet je contact opnemen met een arts.

Health
  • Women's Health
  • Adobe Stock