Word jij soms wakker met één verstopt neusgat? Dit zijn de oorzaken en oplossingen

Verkouden zijn is ontzettend vervelend. Wanneer je een virus hebt opgelopen, is het vaak een kwestie van wachten tot je beter wordt. Maar wat is eigenlijk de mysterieuze oorzaak van één verstopt neusgat na een nachtje slapen?

verstopt neusgat

Neuscyclus

Grote kans dat je nog nooit hebt gehoord van de neuscyclus. KNO-arts Anthony Cornetta legt uit dat je lichaam van nature een cyclus ondergaat waarbij de verstopping tussen je twee neusgaten afwisselt. Welke kant het meest verstopt is, wisselt elke 30 minuten tot zes uur. Vaak merken mensen dit niet eens op, omdat de verstopping aan één kant meestal niet volledig is. Als je neuscyclus samenvalt met andere problemen, zoals allergieën, kun je een meer merkbare verstopping ervaren. Dit komt doordat het onderste turbinaat, een kleine structuur in de neus die de ingeademde lucht reinigt en bevochtigt, slechts een beperkte luchtstroom doorlaat wanneer je verstopt zit.

Bovendien kan het turbinaat aan één kant door allergieën meer gezwollen zijn dan aan de andere kant. Je neuscyclus en allergieën kunnen dus een reden zijn waarom je wakker wordt met één verstopt neusgat. Als allergieën de oorzaak zijn, raadt Cornetta neusspray met antihistaminica aan. Maar als het probleem aanhoudt en je levenskwaliteit verstoort, is het tijd om naar de dokter te gaan.

Slaaphouding

Ook je slaaphouding kan de oorzaak zijn van dat ene verstopte neusgat. Slaap je graag op je zij? Het is niet ongebruikelijk dat de kant waar je je gezicht in het kussen begraaft meer verstopt raakt, omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat het slijm zich naar die kant verplaatst. Om dit te verhelpen, kun je proberen met je hoofd iets hoger te slapen, bijvoorbeeld door een stevig kussen ter ondersteuning te gebruiken. Als je het serieus wilt aanpakken, kun je ook proberen op je rug te slapen om te zien of dat helpt.

Anatomie

Naast je houding en de neuscyclus kan ook je anatomie roet in het eten gooien. Mensen met een afwijkend neustussenschot kunnen soms moeilijker ademhalen. Dit komt doordat een scheef of misvormd tussenschot ervoor zorgt dat je neusgaten van grootte verschillen. Ademen door de kleinere kant is moeilijker en kan het gevoel geven dat één kant van je neus chronisch verstopt is. Bijna niemand heeft een perfect recht septum, maar mensen bij wie de afwijking groot is, kunnen dit probleem ervaren. Een afwijkend neustussenschot hoeft overigens niet het gevolg te zijn van een trauma of ongeluk; het ontstaat vaak tijdens de groei en ontwikkeling van ons gezicht. Voor het corrigeren van een afwijkend septum is een operatie nodig.

Neuspoliepen

Neuspoliepen kunnen de ademhaling belemmeren. Dit is echter zeldzaam en gaat meestal gepaard met andere symptomen, zoals druk op het voorhoofd en verlies van smaak of reuk. Neuspoliepen kunnen het gevolg zijn van allergieën, maar dat is niet altijd het geval. Als je last hebt van neuspoliepen, kunnen neussprays, orale medicatie of in sommige gevallen een operatie worden voorgeschreven.

Alcohol

Tot slot kan alcohol de veroorzaker zijn van een verstopt neusgat. In wijn, bier en sterke drank zit vaak histamine, een stof die een allergische reactie kan veroorzaken, zoals niezen en een verstopte neus. Daarnaast hebben sommige mensen lagere niveaus van de enzymen die het lichaam nodig heeft om alcohol af te breken. Wanneer de bijproducten van alcohol niet snel genoeg worden afgebroken, kan dit een milde allergische reactie veroorzaken.

Verhelpen

Nu we weten waar het verstopte neusgat vandaan kan komen, is het tijd om de remedies te bespreken. Hoewel je je meestal geen zorgen hoeft te maken over een ernstigere onderliggende aandoening, kan een verstopt neusgat wel heel vervelend zijn. Er zijn veel middeltjes verkrijgbaar zonder recept die je kunt proberen, zoals neussprays. Drink veel water of thee om slijm te verwijderen. En zoals eerder beschreven, kan ook het veranderen van je slaaphouding helpen.

Health
  • PopSugar
  • Adobe Stock