Zoveel calorieën eet je teveel na een slechte nachtrust

Ook daarom is voldoende slaap zo belangrijk.

Zoveel calorieën eet je teveel na een slechte nachtrust

Dat je na een slechte nachtrust meer eet en behoefte hebt aan slecht voedsel, was al bekend. Maar nu zijn er onderzoeksresultaten opgedoken die aantonen hoevéél je dan precies meer tot je neemt, en het komt neer op een schokkende 385 extra calorieën.

Voor het onderzoek – gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition – werden elf verschillende studies over de invloed van de nachtrust op het eetgedrag naast elkaar gelegd. Na het analyseren van de gegevens van 172 deelnemers bleek dat mensen die tussen de 3,5 en 5,5 uur slaap hadden gehad, gemiddeld 385 calorieën meer aten dan mensen die minstens zeven uur sliepen. NB: het onderzoek keek alleen naar gecontroleerde experimenten en impulsieve tussendoortjes werden niet meegerekend. Het zou dus maar zo kunnen dat je nóg meer calorieën binnenkrijgt na een slechte nacht.

Daarnaast wordt wat we al dachten bevestigd: mensen die te weinig slapen grijpen eerder naar vet spul en minder vaak naar proteïnerijk voedsel. Meer vetten betekent meer calorieën, en doordat vetrijk voedsel minder proteïnen bevat, zul je minder lang een verzadigd gevoel hebben. Dat leidt ertoe dat je meer en vaker gaat eten. Heb je een chronisch slaaptekort? Dan heb je dus een grotere kans op gewichtstoename.

Waar dit door komt? “Als je weinig slaapt, heb je meer tijd om te eten”, aldus onderzoeker Gerda Pot. Daarnaast zou je lichaam na een korte nacht meer ghreline aanmaken, het hormoon dat ervoor zorgt dat je je hongerig voelt. De energie die je lichaam niet uit je slaap heeft gehaald, verandert in een schreeuw om eten en je biologische klok raakt in de war. Oei…

Bron: The Huffington Post, Beeld: iStock