7 'Gezonde' producten met meer suikers dan snoep

Als je dacht dat je gezond bezig was...

7 'Gezonde' producten met meer suikers dan snoep

Heel vaak kom je in de supermarkt producten tegen die 'zichzelf' gezond noemen. Denk aan zogenaamde 'health' drankjes of snacks die zeggen goed voor je te zijn. Helaas blijkt dat we vaak voor de gek worden gehouden. Cosmopolitan verzamelde namelijk 'gezonde' lekkernijen die eigenlijk barstensvol suiker zitten en soms nog slechter zijn dan bijvoorbeeld een mars of snickers. Dat wordt een ander boodschappenlijstje maken dus...

1. Vitamin water

Zo'n flesje 'gezond' water of een sportdrankje lijkt misschien goed voor je, maar het blijkt dat zo'n flesje (31 gram) net iets meer suikers bevat dan een snickers (30). Oeps...

2. Ontbijtgranen met melk

Het zal geen verrassing voor je zijn dat ontbijtgranen 'suikerbommetjes' zijn. Maar wat je misschien nog niet wist is dat ook melk suiker bevat? Melk bevat van nature een kleine hoeveelheid melksuiker (geen toegevoegde suikers dus). Maar als je de ontbijtgranen en melk bij elkaar doet kom je toch uit op 19 gram suiker. En dat is dan weer 3 gram meer suiker dan bijvoorbeeld de beroemde 'knetter-snoepzakjes' van vroeger.

3. Blik soep

Soep in blik (bijvoorbeeld tomaten) is echt niet zo goed voor je. Het bevat 16 gram suiker per schaaltje. Meer dan bijvoorbeeld een lolly (13 gram).

4. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit, zoals rozijnen, bevatten ook suikers. Dan hebben we het natuurlijk wel over natuurlijke suikers, dus een stuk minder slecht dan toegevoegde suikers. Maar toch. Een bakje rozijnen bevat 86 gram, terwijl bijvoorbeeld marshmallows maar 29 gram bevatten. Nu zeggen we niet dat rozijnen slecht zijn, maar 'echt' fruit eten is gewoon veel beter.

5. Flesje groentesap

De suikers die hierin zitten zijn afkomstig uit fruit en fruitsappen. Maar zo'n flesje kan daardoor wel 53 gram suiker bevatten, wat weer gelijk staat aan 270 calorieën. Het is daarom beter om te kiezen voor bijvoorbeeld een salade of wat fruit in plaats van zo'n sapje uit de supermarkt.

6. Havermout met een smaakje

Helaas bevat zo'n pak met bijvoorbeeld gedroogde stukjes appel of rozijnen flink wat suikers (12 gram). En dat is meer dan drie toffees (10 gram). Wat je het beste kunt doen: havermout zonder smaak en dan zelf fruit toevoegen (denk aan blauwe bessen).

7. Reep granola

De meesten kiezen voor een mueslibar omdat ze denken dat het gezond is. Maar zelfs gezonder klinkende repen (dus degene zonder chocola) bevat veel suikers (12 gram). Een rolletje snoep bevat zelfs minder, namelijk maar 6 gram. Wil je er toch graag eentje eten, koop dan een reep die gezoet is met honing of fruit en niet met bijvoorbeeld rietsuiker.

Bron: Cosmopolitan Beeld: Istock