Roker? Dan zou rode wijn gezond voor je kunnen zijn

Als je dan toch een sigaret gaat opsteken, zou je er in theorie goed aan kunnen doen eerst een rood wijntje te drinken.

 Roker? Dan zou rode wijn gezond voor je kunnen zijn

Alcohol en sigaretten: beiden worden niet bepaald aangeraden. Maar áls je dan toch een sigaret gaat opsteken, zou je er in theorie goed aan doen eerst een rood wijntje te drinken. Of twee. Althans, als het aankomt op de gezondheid van je bloedvaten. Dat bleek uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Medicine.

Roken combineren met het drinken van rode wijn heeft mogelijk voordelen voor je lichaam. Klinkt onwaarschijnlijk, maar toch lijkt nieuw onderzoek dit uit te wijzen. De onderzoekers onderzochten het effect van 3 sigaretten op 20 gezonde niet-rokers die een uur van tevoren rode wijn hadden gedronken. De onderzoeksresultaten gelden dus voor jonge, gezonde en occasional, ofwel incidentele, rokers. Niet voor de dagelijkse en/of kettingroker.

Het zit zo: wanneer je een sigaret opsteekt, worden er acuut endotheelcellen beschadigd (de cellen aan de binnenkant van je bloedvaten, hart en lymfevaten), ontstaan er vasculaire ontstekingen én verouderen je lichaamscellen. Welnu, als je voor het roken één of twee glazen rode wijn drinkt, zou dit de kans op cellulaire veranderingen en vasculaire schade kunnen beperken. Sterker: uit het onderzoek bleek dat sporadische rokers die rode wijn hadden gedronken voordat zij een sigaret opstaken, bijna geen schade aan hun bloedvaten opliepen.

Voordat je op basis van dit ene, kleinschalige onderzoek denkt guilt-free meer te kunnen gaan roken en/of drinken: zo zit het niet. Roken en alcohol vergroten de kans op verschillende soorten kanker. Combineer je de twee, is het zelfs nóg schadelijker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dringt er dan ook op aan dat dit onderzoek géén aanmoediging is om meer te gaan roken of drinken.

Lees ook:

Bronnen: ElsevierScience Daily Beeld: iStock