Yes: warme chocolademelk is gezond!

Als je je aan een paar spelregels houdt, kan warme chocolademelk héél gezond zijn. Dít is waarom.

Yes: warme chocolademelk is gezond!

Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers: warme chocolademelk is geen guilty pleasure. Sterker nog: dit ultieme herfstige bakkie kan heel erg gezond zijn – mits je je aan een paar spelregels houdt.

Chocolademelk werd al gedronken door de Maya’s en Azteken, en tussen 1500 en 1800 werd het zelfs als medicijn gezien. Inmiddels is het drankje getransformeerd in een warm suikerfestijn: heerlijk, maar niet bijster gezond en al helemaal geen medicijn.

Dat kan anders. Want ga je voor een zelfgemaakte chocolademelk van pure cacaopoeder en (ongezoete, plantaardige) melk, wat smaakmakers als kaneel, vanille, kurkuma en chilipeper en dan een klein beetje honing, dadelsiroop of andere natuurlijke sweetener, profiteer je echt van de voordelen van warme cacao. Dít is waarom warme chocolademelk gezond is.

1. Twee keer zoveel antioxidanten als rode wijn

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Cornell University barst warme chocolademelk van de antioxidanten. Het heeft zelfs bijna twee keer zoveel antioxidanten als rode wijn, twee tot drie keer zoveel antioxidanten als groene thee en zelfs drie tot vijf keer zoveel antioxidanten als zwarte thee. Door het verwarmen van de cacao heeft warme chocolademelk méér antioxidanten dan koude, dus skip deze stap niet! Antioxidanten zijn goed in de strijd tegen kanker, ziekten en veroudering.

2. Stilt je choco-cravings zonder verzadigd vet

In een gemiddelde chocoladereep van 40 gram zit volgens dezelfde onderzoekers van Cornell University al snel 8 gram verzadigd vet. In een kop warme chocolademelk met plantaardige melk zit gemiddeld maar 0,3 gram verzadigd vet.

3. Een heuse brain food

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat warme chocolademelk je bloedsomloop verbetert, waardoor er ook meer bloed en zuurstof bij je hersenen komt. Warme chocolademelk kan op deze manier zorgen voor een scherpere geest en een beter geheugen.

4. Draagt bij aan een gezond hart

Door de flavonoïden in warme chocolademelk verbetert je bloedsomloop en daalt je bloeddruk. Daar profiteren je bloedvaten en hart van.

5. Zoete snack met weinig calorieën

Als je warme chocolademelk op de goede manier maakt (oftewel: met pure cacaopoeder en zonder slagroomtoef en veel suikers), heeft het maar weinig calorieën. Perfect als extraatje om je trek in ongezonde snacks, zoals cupcakes en suikerige brownies, te stillen.

6. Goed voor een happy state of mind

Van chocolade word je vrolijker. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het letterlijk het genotscentrum in je hersenen activeert. Dus kom maar op met die cocoa!

Lees ook:

Beeld: iStock