Vers uit het lab: alcohol waar je geen kater van krijgt

Hoofdpijn, misselijkheid, rampzaligheid… Binnenkort zijn deze gevolgen van een avondje doorzakken mogelijk verleden tijd.

Vers uit het lab: alcohol waar je geen kater van krijgt

Hoofdpijn, misselijkheid, rampzaligheid… Binnenkort zijn deze gevolgen van een avondje doorzakken mogelijk verleden tijd. De Britse professor David Nutt van de Imperial College in Londen ontwikkelde namelijk een synthetische alcohol waar je gewoon dronken van wordt, maar waar je géén kater van krijgt.

Het nieuwe drankje heet ‘alcosynth’, en bestaat onder andere uit een stofje dat afgeleid is van ‘benzodiazepinen’: de kalmerende chemicaliën die ook in Valium zitten. Naast de verleidelijke eigenschap dat je er geen kater van krijgt, zou alcosynth volgens Nutt nog een aantal andere voordelen hebben. Zo zou je er nooit teveel van drinken: na vier of vijf drankjes heb je het maximale effect bereikt. Daarnaast zou het, in tegenstelling tot gewone alcohol, je lever niet zo beschadigen.

De professor hoopt zelf dat zijn katervrije alcohol tegen 2050 normale alcohol heeft vervangen. Voor die tijd moeten er echter nog aardig wat obstakels overwonnen worden. Zo moet er nog meer onderzoek worden gedaan naar het effect van alcosynth op de langere termijn en bestaat het uit stofjes die nu als medicijnen gezien worden, waardoor het lastig kan zijn om goedkeuring te krijgen van de nodige instanties.

Klinkt veelbelovend, maar nog even geduld dus!

Lees ook:

Beeld: Pixabay.com