8 redenen om vaker hummus te eten

Hummus-fans: deze is voor jullie: 8 redenen om vaker hummus te eten.

8 redenen om vaker hummus te eten

Een kleine ode aan de kikkererwt. Want wauw, wat wint deze kleine peulvrucht het aan populariteit. En dan vooral gemalen met wat sesampasta, citroen, olijfolie, knoflook en kruiden. Hummus hier, hummus daar, hummus zus, hummus zo: we kunnen niet meer om de hummusjes heen. En dat is allesbehalve vervelend, want hummus is onwijs gezond. We hebben een paar gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet, samen met nog wat andere redenen om de spread vaker te eten. Morgen lunch jij met hummus.

1. Hummus is een bron van proteïnen

Hummus is een goede bron van proteïnen, waardoor het je een lekker verzadigd gevoel geeft. Daardoor is de kans groot dat je de rest van de dag minder snackt: fijn voor je lijn!

2. Hummus is supermakkelijk te maken

Je kunt hummus in de supermarkt kopen, maar wil je een écht lekkere hummus - zonder conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers en minder calorieën - maak het dan zelf. Het enige wat je nodig hebt voor een basic hummus: kikkererwten, sesampasta, citroensap, olijfolie en zout. Even pureren en klaar ben je.

3. Hummus is ijzerrijk

Zowel de kikkererwten als de sesampasta in hummus bevatten veel ijzer. Plantaardige ijzer wordt beter opgenomen als je het combineert met vitamine C. Doordat er in hummus óók citroensap zit (wat rijk is aan vitamine C), is hummus een behoorlijk geweldige bron van ijzer.

4. Hummus bevat veel vezels

Vezels geven je een goed vol gevoel en zorgen ervoor dat alles wat je eet niet te lang in je lichaam blijft hangen.

5. Hummus is goed voor je bloedsuikerspiegel

Hummus heeft een lage glycemische index (GI). Daardoor zorgt het eten van hummus niet voor een piek in je bloedsuikerspiegel en de bekende energiedip die daarop volgt.

6. Hummus helpt je door vleesvrije dagen heen

Vegetariërs en veganisten zijn maar al te goed bekend met het kikkererwtendipje, maar ook voor vleeseters is hummus een geweldig alternatief op de boterham met paté of salami. Wedden dat je na een lunch met hummus goed vol zit en moeiteloos een vleesvrij dagje doorkomt?

7. Hummus barst van de antioxidanten

Doordat hummus veel antioxidanten bevat, maken ze vrije radicalen onschadelijk: de veroorzakers van bijvoorbeeld allerlei ziekten, ontstekingen, kwaaltjes en rimpels.

8. Hummus is veelzijdig

Last but not least: hummus is ontzettend veelzijdig. In de winkel zijn er talloze smaken verkrijgbaar en thuis kun je al helemaal loos gaan. Blend er avocado doorheen, pureer het met bieten, voeg kerrie toe, maak hummus met mango, dille, komkommer, geroosterde paprika of pijnboompitten… Alles kan, dus experimenteer erop los!

Lees ook:

Beeld: iStock