Waar of niet waar: als je komkommer eet, verbrand je calorieën

Verbrand je echt meer calorieën dan je opneemt door komkommer te eten?

Waar of niet waar: als je komkommer eet, verbrand je calorieën

Verbrand je echt meer calorieën dan je opneemt door komkommer te eten? Diëtiste Ann Marion Willis vertelt het ons. 

Sommige mensen beweren dat je bij het eten van groenten en fruit als selder, komkommer en pompelmoes meer calorieën verbruikt dan dat ze bevatten. Dit worden ook wel 'negatieve calorieën' genoemd. De reden hiervoor is dat het lang duurt om deze voedingsmiddelen te verteren. Maar klopt deze bewering wel?

Diëtiste Ann Marion Willis zegt dat 'negatieve calorieën' inderdaad kunnen leiden tot een lagere calorieopname en dus gewichtsverlies. Ze bevatten veel water, weinig calorieën en ze zijn een rijke bron van vezels. 

Addertje onder het gras

Er is natuurlijk een 'maar'. Je zal alleen afvallen als je andere, calorierijke voedingsmiddelen gaat vervangen door bijvoorbeeld komkommer. Het is dus niet zo dat de weegschaal minder kilo's aangeeft, omdat je elke dag een stuk komkommer eet. Diëtiste Ann Marion Willis:

Een algemene verandering in je eetpatroon zorgt voor gewichtsverlies, niet de individuele vertering van een voedingsmiddel op zich. Als je een stuk selder eet, dat misschien vijf calorieën extra verbrandt, maar het in een dikke laag pindakaas doopt, zal je niet afvallen.

Helaas dames. De enige manier waarop je op een gezonde manier kilo's zal verliezen, is volgens Willis deze:

Blijf ver weg van praatjes die beloven om zonder veel moeite snel gewicht te verliezen. Eet meer groenten, fruit, volle granen en eiwitten, kook vers, beweeg meer en drink meer water.

Lees ook:

Beeld: iStock, bron: nina.be