Wanneer je geen kokosolie moet gebruiken

Kokosolie is goed voor alles. Tenminste, dat lijkt zo. Maar is het echt waar?

Wanneer je geen kokosolie moet gebruiken

Kokosolie is goed voor alles. Tenminste, dat lijkt zo. Maar is het echt waar? 

Gezonde koks koken er mee, vrouwen smeren het op hun huid en sommige mensen beweren zelfs dat het helpt tegen ziektes als Alzheimer of diabetes. Maar verdient kokosolie écht deze hoge status? Misschien niet. Uit een recente enquête van de New York Times blijkt dat 72 procent van de Amerikaanse bevolking denkt dat kokosolie gezond is, maar slechts 37 procent van de voedingsdeskundigen is het daar mee eens. En of kokosolie nu wel of niet ziekten kan afweren? Dat is ook dubieus. 

Dus voordat je overal kokosolie voor gaat gebruiken, kun je beter weten wanneer je het in de kast moet laten staan.

Gebruik geen kokosolie...

...als je wil afvallen

Fans van deze vettige olie zullen je vertellen dat je er van afvalt, maar waarschijnlijk zal het niet veel doen. Volgens Keri Gans, auteur van 'The Small Change Diet' bevat kokosolie namelijk veel calorieën. Ook al lijkt kokosolie gezonder dan andere oliën, met 117 calorieën per eetlepel, is het vergelijkbaar met olijfolie. Gebruik het dus met mate als je wil afvallen.

...in de plaats van tandpasta 

Ooit al eens gehoord van oil pulling? Deze oude Ayurvedic gewoonte, waarbij je je mond spoelt met kokosolie, zou goed zijn voor mondhygiëne en de adem. Maar helaas is de wetenschap het hier niet mee eens. Uit een onderzoek in 'The International Journal of Clinical Pediatric Dentistry' blijkt dat oil pulling het aantal bacteriën in de mond niet vermindert. Als je een keer je tandenborstel vergeet, is het natuurlijk goed om je mond met wat dan ook te spoelen, maar kokosolie is zeker geen ticket naar een spierwitte glimlach. 

...als je open wonden hebt

Pas op waar je de kokosolie aanbrengt. Volgens Joshua Zeichner van de Mount Sinai Hospital in New York mag je de olie alleen aanbrengen op een gezonde huid. 

Als het in contact komt met sneeën, krassen of open wonden kan het irritaties, roodheid en jeuk veroorzaken. 

...als zonnebrandcrème

Het klopt dat kokosolie beschermende effecten heeft tegen UV licht. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de SPF factor van kokosolie rond de acht kan liggen. Maar het mag zeker niet gebruikt worden als vervanging van zonnebrandcrème. 

...in de douche

Kokosolie voelt misschien kalmerend aan op de huid, maar het kan vettig worden als het niet goed is ingetrokken. Als het dus in de douchebak terechtkomt, kan het gevaarlijk zijn om uit te glijden. 

Lees ook:

Beeld: iStock, bron: Women's Health