Waarom we moe zijn na het weekend

Ben jij eerder moe dan uitgerust op maandagochtend? Daar is een logische verklaring voor.

Waarom we moe zijn na het weekend

Weet jij nu al dat je morgenochtend eerder moe dan uitgerust bent? Ook al heb je net weekend gehad? Wees gerust: je bent niet de enige. En er is een logische verklaring voor. 

Leen Steyaert, gezondheidsbegeleidster en auteur van het boek Oerritme, vertelt op de website van het Vlaamse magazine Nina dat het eigenlijk heel logisch is dat we zo moe zijn op maandag. We hebben namelijk een soort jetlag doordat we in het weekend op andere tijdstippen gaan slapen en opstaan. Onze innerlijke ingebouwde klok raakt dus in de war. 

We gaan wat later slapen en staan wat later op. Je lichaam kan dat tot op zeker hoogte wel aan, maar vanaf dat het verschil groter wordt dan twee uur, begin je dat te voelen.

Normale ritme

Ben jij het beu om iedere maandag zo moe op je werk te zitten? Dan is er helaas maar één oplossing: minder uitslapen. Probeer je aan je normale, wekelijkse ritme te houden en je zal veel minder last hebben van een 'jetlag'.

Het is even doorbijten, maar aan de andere kant heb je wel een véél langer weekend als je vroeg opstaat. Meer tijd dus om leuke dingen te doen.

Lees ook:

Beeld: iStock, bron: nina.be