Waarom we zo graag brood en pasta eten

Waarom we zo graag brood en pasta eten? Om de smaak van zetmeel te proeven. Volgens de Oregon State University is 'zetmeelrijk' de zesde basissmaak.

Waarom we zo graag brood en pasta eten

De Oregon State University heeft een zesde basissmaak ontdekt (naast zout, zuur, zoet, bitter en umami): 'zetmeelrijk'. En dat zou de reden zijn waarom wij zo graag brood, pasta en aardappelen eten. 

Er werd lang gedacht dat je koolhydraten als zetmeel niet kunt proeven, maar dat schijnt dus niet waar te zijn. Onderzoeker Juyun Lim zegt er het volgende over:

Elke eetcultuur kent complexe koolhydraten. Het idee dat we niet zouden kunnen proeven wat we eten, slaat nergens op.

Bloemige smaak

Proefpersonen herkenden vloeibare oplossingen van zetmeelrijke producten zoals brood, pasta, aardappelen en graanproducten door hun 'bloemige' smaak. We kunnen dus wel degelijk zetmeel proeven en kiezen dus voor brood en pasta voor de smaak ervan. 

Volgens de onderzoekers eten we dus geen pasta of brood, omdat we naar suiker verlangen. Onderzoeker Juyun Lim:

Suiker smaakt lekker op korte termijn. Maar als je bijvoorbeeld chocolade en brood krijgt voorgeschoteld, zal je in verhouding meer van het brood eten. Dat kies je voor zetmeel als hoofdproduct en chocolade als bijproduct.

'Zetmeelrijk' is overigens nog niet officieel herkend als basissmaak. Daarvoor moeten de onderzoekers met nog meer bewijzen komen. 

Lees ook:

Beeld: iStock, bron: nina.be