Bestaat de uithongerings-modus echt?

De 'uithongerings-modus': te weinig calorieën binnenkrijgen, waardoor je lichaam denkt dat het uithongert en daarom alle calorieën vasthoudt. Bestaat

Bestaat de uithongerings-modus echt?

De 'uithongerings-modus' is de theorie dat als je te weinig calorieën binnenkrijgt, je lichaam denkt dat het aan het uithongeren is en daarom alle calorieën die het krijgt vasthoudt in plaats van verbrandt. Je komt dus aan, in plaats van dat je afvalt. Maar bestaat deze modus nu echt?

Holly F. Lofton, directrice van het medische gewicht management programma aan de NYU Langone Medical Center, zegt van wel.

“De 'uithongerings-modus' is een echt biologisch proces. Het duikt op als we het aantal calorieën dat we binnenkrijgen beperken en ons lichaamsgewicht zich daar tegen afzet.”

Vroeger, toen voedsel schaars was, was het een manier voor ons lichaam om te overleven. Maar in de huidige obsessieve dieetwereld werkt het tegen iedereen die wil afvallen.

Stofwisselingsaanpassing

Ja, echt tegen iedereen dus. Zelfs een gezond eetplan zal uiteindelijk zorgen voor een vorm van stofwisselingsaanpassing (oftewel de uithongerings-modus). In een artikel in de International Journal of Obesity staat dat 10 procent van je gewicht verliezen zorgt voor een dip in je dagelijkse calorieverbranding van 20 tot 25 procent.

Stofwisselingsaanpassing is een normaal proces, maar als je minder calorieën binnenkrijgt dan anders of afvalt, zal je lichaam er alles aan doen om calorieën te behouden zodat je genoeg energie hebt om normaal te functioneren.

Hoe ontwijk je het?

Gelukkig zijn er wel manieren om deze modus te ontwijken. Als je zorgt dat je meer proteïnen binnenkrijgt, help je je lichaam met het behouden van je spieren, die je stofwisselingsoven stoken om dips in het calorieverbrandingsproces te vermijden. Ook een regelmatige krachttraining routine kan je helpen om je spieren te behouden terwijl je afvalt.

Lees ook:

Bron: Women's Health