Waarom minder eten en meer sporten niet altijd tot gewichtsverlies leidt

Eet je gezond en beweeg je meerdere keren per week, maar wil het afvallen maar niet lukken? Lees hier hoe dat komt en wat je kunt verbeteren.

Waarom minder eten en meer sporten niet altijd tot gewichtsverlies leidt

Als het je lukt om meer groenten en minder suiker te eten en een paar keer per week te sporten, is het erg frustrerend als dat getal op de weegschaal niet lager wordt. Dit is waarom het niet lukt:

Je eet niet vaak genoeg

Minder calorieën innemen, betekent niet dat je minder maaltijden moet eten. Uit onderzoek blijkt dat als je maaltijden skipt, je bloedsuikerwaarden verhogen. Je komt dan in de 'uithongering modus'. Als je 's ochtends te lang wacht met eten of tussen maaltijden door te lang wacht, kan je metabolisme vertragen. Dit spoort je lichaam aan om calorieën op te slaan als vet in plaats van ze te gebruiken als energie.

Wat je moet doen: eet minstens iedere vier uur voor optimale energie en eetlust controle.

Je krijgt spieren

Het getal op de weegschaal blijft hetzelfde, omdat je meer spieren krijgt. En dat is goed! Het nummer op de weegschaal is minder belangrijk dan hoeveel water en vet erin je lichaam zit.

Wat je moet doen: het is belangrijk om goed te blijven eten en regelmatig te sporten om op lange termijn resultaten te boeken. Ook al wordt je spiermassa meer, je lichaamsvet kan nog steeds minder worden.

Je wil de calorieën die je verbrand hebt, niet terug binnenkrijgen

Het is erg slecht om post-workout snacks te skippen. Een van de belangrijkste maaltijden of snack tijden van de dag is meteen nadat je gesport hebt. Zeker als je intens sport. Bovendien leidt vasten na een workout uiteindelijk alleen maar tot overeten.

Wat je moet doen: eet na het sporten binnen het half uur. Dit is hét moment voor je lichaam om voedingsstoffen te laten werken, zodat je spieren zich kunnen herstellen voor de volgende workout.

Je sport veel te veel

Onthoud: te veel sporten, maakt het moeilijker om af te vallen. Te veel trainen leidt tot een golf in het stresshormoon cortisol, wat slecht is voor je metabolisme, immuunsysteem en stemming.

Wat je moet doen: sport niet langer dan een uur, vier tot vijf keer per week.

Je stresswaarden zijn volledig de kluts kwijt

Je kunt zo hard sporten en gezond koken als je wil, het getal op de weegschaal zal niet lager worden zolang je niet genoeg slaapt en zorgt dat je minder stress hebt.

Wat je moet doen: zorg dat je zes tot acht uur slaap per nacht krijgt. En doe geen stimulerende activiteiten voor je gaat slapen, zoals werken op je laptop, emotionele gesprekken voeren of tv kijken.

Lees ook:

Bron: Women's Health