Moeten we nou cardio’en of krachttrainen om slank te worden?

Er zijn nogal tegenstrijdige geluiden als het gaat om de vraag hoe we nou slank kunnen worden. Wij vroegen het personal trainer Kay de Lange. Lees ver

Moeten we nou cardio’en of krachttrainen om slank te worden?

Het is ook allemaal zo verwarrend en iedereen roept wat. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Marie Claire zocht het onder begeleiding van Kay de Lange uit en wij kijken mee.

Fit zijn en sporten zijn nog nooit zo populair geweest. De fitgirls, sapjesbarren, gezonde eettenten, inspiratieblogs en work-outs vliegen je om de oren. Er zijn alleen nogal wat tegenstrijdige geluiden als het gaat om de vraag hoe we nu slank kunnen worden. Iedereen wil een fit lijf. Maar wat is nu de beste manier? Moeten we een potje zweten op de loopband of juist aan de gewichten hangen? Marie Claire trok Kay de Lange – fitguy en personaltrainer bij 3SIXTY5 – aan z’n sporthemd om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen.

Abs are made in the kitchen

Kay: “Ik begin met voeding. Waarom? Omdat dit cruciaal is als je slank wilt zijn. Met snoeihard tekeergaan in de sportschool ga je nooit van die overtollige kilo’s vet af komen. Is dit dus je doel, dan zul je je voedingspatroon moeten aanpassen.”

“Als we het hebben over afvallen, is de energiebalans leidend. Aan de linkerkant van deze balans noteren we de inname van energie (voeding), aan de rechterkant noteren we de uitgave van energie (beweging). Als we meer energie verbruiken dan we innemen, vallen we af (dit noemen we negatieve energiebalans). Als we meer energie innemen dan we verbruiken, komen we aan (dit noemen we een positieve energiebalans).”

Nu de vraag: moeten we nou krachttrainen of cardio’en?

“Om (na het aanpakken van je voeding) spierverlies in een negatieve energiebalans te beperken, is het belangrijk om het lichaam te shapen met krachttraining. Krachttraining zorgt ervoor dat spieren worden geprikkeld en geeft mooie lijnen aan het lichaam, ook bij vrouwen. Vaak kiezen vrouwen voor cardiotraining omdat ze bang zijn ‘te gespierd’ te worden, maar dat is nergens voor nodig. Vrouwen maken namelijk lang niet zo veel testosteron aan als mannen en zullen daarom nooit zo gespierd worden. Van een paar setjes squats of deadlifts met gewicht aan de stang word je echt geen Arnold Schwarzenegger met een paardenstaart.”

Uhm... Allebei dus?

“Nee, krachttraining is belangrijker dan cardio als je slank wilt worden. Wil je ronde billen of slanke, gespierde armen, dan is cardiotraining niet de beste tool. Maar wil je je fitter voelen of vind je het gewoon leuk om buiten hard te lopen, dan is cardio een prima keuze.”

Effectieve krachtoefeningen

“Effectieve krachtoefeningen zijn oefeningen als een squat, walking lunge, deadlift, hip thrust, push-up, pull-up, farmer walk en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit soort oefeningen zijn zogenoemde ‘compound-oefeningen’: oefeningen waarbij meerdere spieren betrokken zijn. Een belangrijk trainingsprincipe in krachttraining is progressieve overload. Dit betekent dat je na verloop van tijd steeds wat meer gewicht gaat toevoegen, zodat je je lichaam continu blijft prikkelen.”

Samenvattend...

  • Wil je afvallen, dan dien je eerst een negatieve energiebalans te creëren (zie hierboven). Je eet minder en beweegt meer en daardoor val je af.
  • Krachttraining is daarbij een zeer effectieve trainingsmethode om het lichaam te shapen en om spierverlies tegen te gaan.
  • Cardio is een prima vorm van training, mits je dit doet om je algehele fitheid te trainen of omdat je het leuk vindt – een mooier en strakker lichaam zul je er niet van krijgen.
  • Krachttraining en voeding zorgen ervoor dat je slank wordt en je lichaam meer shape krijgt.

Marie Claire staat deze maand in het teken van het '30 dagen strak plan' onder leiding van trainer Guy van der Reijden van 3SIXTY5. Heb jij het schema al gedownload? Dat kan hier.

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden? Ga naar het In 30 dagen strak event op Facebook zodat je dagelijks een flinke dosis recept-, work-out-, en receptinspiratie ontvangt. Vergeet niet op "gaan" te drukken!

Lees ook:

Bron: Marie Claire