Zo praat je over seks... met je kind

Of je nu al kinderen hebt of niet, of ze nog maar zes of al zestien zijn: geen enkele ouder is voorbereid op 'het seks gesprek'. Vijf handige tips.

Zo praat je over seks... met je kind

Of je nu al kinderen hebt of niet, of ze nog maar zes of al zestien zijn: geen enkele ouder is voorbereid op 'het seks gesprek'. Terwijl het toch moet gebeuren. Met deze vijf tips gaat ons dat lukken!

1. Het is normaal dat je je ineens pijnlijk bewust bent van jezelf

Heather Shumaker, auteur van het boek It's Okay to Go Up the Slide:

Het is niet erg om aan je kinderen te vertellen dat jouw ouders hier nooit met jou over gepraat hebben. En dat je dus een beetje zenuwachtig bent. Maar zeg er wel bij dat je blij bent dat je kind het jou vraagt.

Kinderen merken het dat je je awkward of beschaamd voelt. Als je meteen eerlijk bent, weten ze in ieder geval dat je niet zenuwachtig bent omdat zij iets verkeerd vroegen.

2. Volg je kind. Zoek uit wat hij of zij wil weten voordat je begint met antwoorden

Eileen Kennedy-Moore, professor voor de audio/video serie Raising Emotionally and Socially Healthy Kids, zegt dat je moet beginnen met de vraag: 'Wat heb je gehoord?' En als je kind tevreden lijkt met je antwoord, stop dan met er over te praten.

3. Onthoud dat je kinderen geen uitgebreide cursus nodig hebben

Kennedy-Moore:

Voor ons heeft seks veel te maken met emoties. Maar een kind is gewoon nieuwsgierig.

4. Probeer geen dingen te verbergen voor je kind. Daar zijn ze te slim voor

Als een kind merkt dat je iets achterhoudt, gaat hij of zij zich daar op focussen. Ze merken dat iets taboe is en daarom stoppen ze met erover te praten. Kinderen moeten weten dat ze bij je terecht kunnen, anders gaan ze dingen horen van hun leeftijdsgenoten en zijn ze beledigd dat jij het hen niet hebt verteld. Als een kind oud genoeg is om een vraag te stellen over seks, is het ook oud genoeg om een eerlijk antwoord te krijgen.

5. Wees niet bang om het verkeerde te zeggen. Kinderen zijn veerkrachtig

We leggen zoveel druk op onszelf, we vinden dat we perfect moeten zijn. Maar een kind is veerkrachtig. Een ouder kan beter zelfverzekerd zijn. Als we ons zorgen gaan maken over het maken van fouten, gebeuren de ergste fouten juist.

Lees ook:

Bron: goodhousekeeping.com