Onderzoeker Brian Wansink, professor aan Cornell University en auteur van Slim by Design, deed meer dan 1200 onderzoeken naar eetgewoonten. Zijn conclusie: eetgewoonten hebben niet zozeer met wilskracht te maken, maar veel meer met je omgeving en praktische dingen, zoals echt waar! de kleur van je bord. Als je gezonder wilt eten, let dan eens op déze supermakkelijke tips.
1. Gebruik kleine borden
Hoe groter je bord, hoe meer je eet. Ook al wéét je na het lezen van dit artikel dat je van een groter bord meer eet, onderzoek wijst uit dat je deze eetgewoonte niet zult aanpassen. Ofwel: blijf je grote borden gebruiken, blijf je meer eten.
2. Kies voor een contrasterend bord
Uit onderzoek van Wansink bleek dat je 22% meer eet als je maaltijd dezelfde kleur heeft als je bord (zoals pasta marinara op een rood bord). Contrasteert je maaltje met je bord, eet je dus ruim een vijfde minder.
3. Leg gezonde voeding in zicht
Hoe meer je van bepaalde voeding ziet, hoe meer je daarvan eet. Volgens Wansink kun je dit in je dagelijkse leven toepassen door gezonde dingen in zicht te leggen (zoals fruit) en ongezonde voeding te verstoppen (zoals snoep en frisdrank). Uit een van zijn onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat vrouwen die frisdrank op hun aanrecht hebben staan 10 tot 12 kilo meer wegen dan vrouwen die dat níet hebben.
4. Leg je eten verder weg
Hoe verder weg het ligt, hoe minder je eet. Je snoeptrommel 2 meter verplaatsen kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat je minder snoept.
5. Uit eten? Kies je plek zorgvuldig!
Als je verder van de deur af zit, bestel je vaak geen salades maar wel toetjes. Zit je bij een raam of aan een hoge tafel, is de kans groot dat je juist wél salades en géén toetjes bestelt. Volgens Wansink heeft dit te maken met het gevoel dat je bij een raam of aan een hoge tafel beter zichtbaar bent, waardoor je bewuster gaat eten.
6. Maak je eetkamer knus
Als je de lampen dimt en een zacht, rustig muziekje op hebt staan, is de kans groot dat je minder, langzamer én plezieriger eet.