10 tips om je workout te verlichten

Volgens de wetenschap kun je je workout zelf minder zwaar aan laten voelen. Nu op Happy in Shape: tien wetenschappelijke tips om je workout te verlich

10 tips om je workout te verlichten

Zware benen, een onregelmatige ademhaling, denken dat je tijdens de warming-up al flauw gaat vallen… Of je nu cardio of krachttraining doet: volgens de wetenschap kun je je workout zelf minder zwaar aan laten voelen, waardoor je juist bétere resultaten behaalt. Hieronder tien wetenschappelijke tips om je workout te verlichten.

1. Drink koffie

Yes, koffie drinken helpt! Tijdens een onderzoek van het wetenschappelijke tijdschrift Appetite vonden fietsers die een uur van tevoren koffie hadden gedronken hun workout minder zwaar en plezieriger dan fietsers die géén cafeïne op hadden.

2. Vind een workout buddy

Volgens een onderzoek van de Oxford University hebben mensen die samen sporten twee keer zo’n hoge pijngrens en twee keer zo’n grote endorfineboost als solosporters.

3. Kijk naar voren

Tijdens het lopen, joggen of fietsen kun je het best recht voor je uit kijken. Uit een recent onderzoek van een New Yorkse Universiteit bleek namelijk dat lopers die tijdens het onderzoek recht voor zich uit hadden gekeken dachten dat de finish 28% dichterbij was én 23% sneller liepen dan lopers die om zich heen hadden gekeken. Bovendien vonden zij de workout minder zwaar.

4. Sport tijdens jouw persoonlijke piekuren

Als je geen ochtendmens bent, sleep jezelf dan ook niet om acht uur ’s ochtends naar de sportschool. Iedereen heeft eigen piektijden en als je tijdens díe uren traint, vind je je workout volgens een onderzoek van de Universiteit van Kaapstad een stuk makkelijker.

5. Eet een pre-workout snack

Ga je ’s ochtends sporten? Sla je ontbijt dan niet over! Als je een paar uur niet gegeten hebt, ervaar je je workout als veel zwaarder en haal je er bovendien ook minder uit. Dat bleek uit een onderzoek gepubliceerd in Sport Sciences for Health.

6. Eet bieten (of drink bietensap)

Bieten bevatten nitraten waardoor er meer bloed en zuurstof naar je spieren wordt vervoerd als je ademt. Uit een onderzoek van de Britse University of Exeter bleek dat mensen die tweeëneenhalf uur voor het sporten een halve liter bietensap dronken, minder zuurstof nodig hadden tijdens hun workouts en 15% tot 20% langer konden fietsen dan mensen die geen bietensap op hadden.

7. Zorg ervoor dat je ijzergehalte op peil is

IJzer is een belangrijk mineraal voor je kracht en conditie. Uit een onderzoek van de University of Melbourne bleek dat vrouwen van reproductieve leeftijd efficiënter en met een lagere hartslag konden sporten als zij hun ijzerinname verhoogden.

8. Neem een warm bad

Als je ná je workout een warm bad neemt, vind je je volgende workout waarschijnlijk minder zwaar – vooral als die workout in de hitte plaatsvindt. Dat bleek uit een recent onderzoek van de Britse Bangor University.

9. Koel af voor je opwarmt

Als je voor je workout iets ijskouds drinkt, kan dit volgens een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gait & Posture je uithoudingsvermogen en prestaties verbeteren. En volgens een onderzoek gepubliceerd in het Scandinavische Journal of Medicine & Science bereik je met bevroren ondergoed hetzelfde resultaat.

10. Stel de perfecte playlist samen

Uit een onderzoek van de Canadese McMaster University bleek dat mensen high-intensity interval workouts niet zwaarder vinden worden wanneer ze naar hun favoriete muziek luisteren, terwijl mensen die het zonder hun favoriete muziek moeten doen dat wél vinden. Handig om te weten: uit een eerder onderzoek van de Northwestern University in Illinois bleek dat muziek met meer bass je een krachtiger gevoel geeft.

Bron: U.S. News & World Report.