6 hardnekkige haarmythes

Is föhnen slechter dan je haar aan de lucht laten drogen? En groeit je haar sneller als je het knipt? 6 hardnekkige haarmythes, nu op Happy in Shape.

6 hardnekkige haarmythes

Groeit je haar sneller als je het regelmatig knipt? Is föhnen schadelijker voor je haar dan je haar aan de lucht laten drogen? En is het beter om je haar niet te vaak te wassen? Iedereen die mooie lokken wil: lees deze 6 hardnekkige haarmythes.

1. Als je je haar af en toe knipt, groeit het sneller

Je haar groeit vanuit je hoofdhuid, niet vanuit de puntjes. Dat je haar sneller zou groeien als je het knipt is dan ook niet waar. Waarom je het toch eens in de 4 à 6 weken zou moeten laten knippen? Omdat dode punten niet alleen voor dunner uitziend haar zorgen, maar je haar ook sneller laten afbreken. Daardoor wordt je haar uiteindelijk tóch minder snel lang.

2. Vaak borstelen leidt tot gezond haar

Te vaak borstelen kan je haar beschadigen. Borstel daarom niet vaker dan nodig is (ofwel: alleen als er klitten in zitten) en borstel je haar vooral nooit wanneer het nat is: nat haar is veel breekbaarder dan droog haar.

3. Met de juiste producten kun je je haren dikker en gezonder krijgen

Producten kunnen helpen, maar écht gezond en dik haar komt van binnenuit. Zorg ervoor dat je goed eet en genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt (vooral ijzer, vitamine D en zink), zodat je lichaam wat van die goede stofjes overheeft om naar je haren door te sluizen.

4. Als je dezelfde shampoo en conditioner te lang gebruikt, wordt je haar er immuun voor

Je haar raakt niet gewend aan bepaalde producten. Waarom het dan toch kan lijken alsof producten stoppen met werken? Omdat veel shampoos en conditioners siliconen, oliën en andere ingrediënten in je haar achterlaten die zich kunnen gaan opstapelen. Daardoor kan je haar niet meer goed reageren op de heilzame ingrediënten in je haarproducten. Om dit te voorkomen, wissel je inderdaad af en toe van shampoo en conditioner en kies je bovendien voor silicoonvrije producten.

5. Je haar te vaak wassen is niet goed

Eigenlijk valt er niet te zeggen hoe vaak je je haar moet wassen: dat verschilt te erg per persoon. Krijg je een vette hoofdhuid, was het dan. Heb je droog haar of een droge hoofdhuid, stel het wassen dan uit tot het echt nodig is. Over het algemeen geldt: afhankelijk van je haartype is een tot drie keer per week je haar wassen genoeg.

6. Je haar aan de lucht laten drogen is beter dan je haar föhnen

Het tegenovergestelde is het geval. Klinkt ongeloofwaardig, maar de wetenschap kan het verklaren: föhnen is schadelijker voor het buitenste laagje van je haar, maar je haar aan de lucht laten drogen schaadt je haar diep vanbinnen. Dat komt doordat je haar door het water opzwelt, wat nog schadelijker is dan warmte. De beste manier om je haar te drogen: met de föhn op de minst warme stand. Houd de föhn bovendien op afstand én houd hem in beweging.

En deze mythes over je stofwisseling en voeding wil je nu vast ook lezen!