Bankhangen leidt mogelijk tot kleinere hersenen

Brainy fact: bankhangen leidt mogelijk tot het krimpen van je hersenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Bankhangen leidt mogelijk tot kleinere hersenen

Als een strakke sixpack, ronde bips of je gezondheid nog niet genoeg motivatie waren om regelmatig te sporten, weet de wetenschap je nu misschien over de streep te trekken: nieuw onderzoek toont aan dat bankhangen op de lange termijn kan leiden tot kleinere hersenen.

Een slechte fysieke conditie gaat mogelijk gepaard met sneller verouderende hersenen. En hersenen die ouder worden, krimpen. Ergo: als je nu niet genoeg beweegt, loop je het risico dat je hersenen op de lange termijn sneller krimpen. Dat bleek uit een onderzoek gepubliceerd door The American Acadamy of Neurology.

Voor het onderzoek werden ruim vijftienhonderd participanten ingezet, met een gemiddelde leeftijd van veertig jaar. Het onderzoek begon met een fitheidstest op een loopband. Twintig jaar later werd die test herhaald, én werd er een MRI-scan van de hersenen van de participanten gemaakt.

De bevindingen: er is een duidelijke relatie tussen je fysieke conditie op middelbare leeftijd en je hersengrootte twintig jaar later. Een hartslag die zeventien slagen per minuut hoger lag, ging bijvoorbeeld gepaard met hersenen die qua omvang ongeveer één jaar extra verouderd – en dus gekrompen – waren.

De nadelen van verouderende hersenen? Cognitieve achteruitgang én een grotere kans op dementie. Hup, naar de sportschool dus!

PS De onderzoekers benadrukken dat het onderzoek nog geen causaal verband aantoont; zij hebben tot nu toe puur een relatie gevonden tussen je conditie en hersengrootte.