Pimp je pasta: 5 weetjes voor gezondere pasta

Pimp je pasta: met deze 5 weetjes maak je je pasta veel gezonder. Nu op Happy in Shape.

Pimp je pasta: 5 weetjes voor gezondere pasta

Pastafanaten opgelet: met deze 5 weetjes maak je je pasta veel (!) gezonder.

1. VETTE, VEZELRIJKE BOEL

Pasta – zowel witte als volkorenpasta – heeft al een redelijk lage glycemische indexwaarde (GI). Oftewel: het wordt langzaam door je lichaam afgebroken en geeft geleidelijk glucose af aan je bloed. Dat is fijn, want daardoor ben je langer verzadigd. Er zijn echter wat simpele foefjes om de GI-waarde van je pasta drastisch te verlagen, en dus nóg langer verzadigd te zijn:

  • Kook je pasta al dente.
  • Combineer je pasta met goede vetten, zoals olijfolie, avocado en noten.
  • Voeg vezelrijke groenten aan je pasta toe, zoals artisjok, erwten, spinazie en avocado.
  • Kies voor volkorenpasta of een pasta gemaakt van andere granen/zaden/groenten, zoals zwarte bonenpasta.

2. ZWARTE BONENPASTA?

Dat volkorenpasta een stuk voedzamer is dan witte pasta, dat weten we inmiddels wel. Maar we hebben veel en veel meer opties als het op pastasoorten aankomt. Zo is zwarte bonenpasta (puur gemaakt van zwarte bonen en water) een superlekkere spaghettivariant die minder koolhydraten bevat dan 'gewone' pasta en bovendien bulkt van de vezels. Wat andere voedzame pastavarianten: rode linzenpasta, boekweitpasta en quinoapasta.

3. PUUR NATUUR

Zoek naar producten met zo min mogelijk ingrediënten (koop je bijvoorbeeld een boekweitpasta, moet deze 100% van boekweit zijn gemaakt) en mijd pasta’s die door de fabrikant verrijkt zijn met voedingsstoffen; een kwaliteitspasta bevat van zichzelf al voldoende voedingsstoffen.

4. WAT BETREFT DE PORTIEGROOTTE…

Schijnbaar overdoen wij Nederlanders onze pastaporties nogal snel. Onthoud: zo’n 75 gram droge pasta per persoon is genoeg. Heb je een actieve leefstijl, schroef je portie op richting de 100 gram; wil je wat gewicht kwijt, downsize je portie richting de 50 à 60 gram en vul je maaltijd aan met extra groenten.

5. COMBINEREN IS KEY

Spaghetti aglio e olio (met alleen olijfolie, knoflook en kruiden) is heel lekker, maar niet de allergezondste pastakeuze. De olie verlaagt de GI-waarde (zie puntje 1) en in de pasta zelf zitten - afhankelijk van de pastasoort die je kiest - vaak al goede vitaminen en mineralen. Maar optimaal veel voedingsstoffen heeft een dergelijk gerecht niet. Tip: combineer je pasta altijd met minstens evenveel groenten. Zo krijg je lekker veel vitaminen en mineralen binnen (en voorkom je meteen dat je een te grote pastaportie eet).