5 supergezonde voedselcombinaties

Goed nieuws: je kunt voedingsmiddelen nog véél gezonder maken door ze slim te combineren. Nu op Happy in Shape: 5 supergezonde voedselcombinaties.

5 supergezonde voedselcombinaties

Avocado’s zijn heilig, olé voor quinoa en ode aan de pinda; we weten onze superfoods inmiddels wel te vinden. Maar wist je dat je bepaalde voedingsmiddelen nog veel gezonder kunt maken door ze slim te combineren?  Dat doe je bijvoorbeeld met deze 5 supergezonde voedselcombinaties. 

1. Quinoa + papaya

Of: linzen met rode paprika, chilipepers met sesamzaadjes of kikkererwten met mango (lekker in een hummus met kerrie en verse gember).

Deze voedingsmiddelen barsten allemaal van de vitamine C óf van het ijzer; een geweldige vitaminen-mineralencombinatie omdat vitamine C de opname van plantaardig ijzer door je lichaam stimuleert. Dat is extra waardevol voor vegetariërs en veganisten omdat ons lichaam dit type ijzer veel moeilijker absorbeert dan ijzer uit dierlijke producten. Genoeg ijzer is essentieel voor een goede energiebalans.

2. Zoete aardappel + avocado

Of: abrikozen met pinda(kaas), spinazie met olijfolie of pompoen met volle kokosmelk.

Combineer voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen met voedingsmiddelen die bulken van de goede vetten, en je lichaam neemt de bètacaroteen veel beter op. Goed voor o.a. je gezichtsvermogen en een stralend velletje.

3. Banaan + amandelen

Of: boerenkool met knoflook, sardientjes uit blik met asperge of paardenbloemwortel met Parmezaanse kaas.

Deze voedingsmiddelen zijn allemaal rijk aan inuline (een prebiotische voedingsvezel) of calcium. Inuline bevordert niet alleen de goede bacteriën in je darmen, maar vergroot ook de opname van calcium door je lichaam. Combineer je inuline- met calciumrijke voedingsmiddelen, profiteert je lijf er dus optimaal van. Goed voor buik én botten.

4. Appels + walnoten

Of: druiven met frambozen, cranberries met uien of granaatappel met boekweit (bijvoorbeeld in een salade met feta: yum).

Uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Nutrition is gebleken dat voeding die rijk is aan het antioxidant ellaginezuur de flavonol quercetine in andere voedingsmiddelen versterkt in de strijd tegen kankercellen. Bovenstaande voedselcombinaties hebben daardoor allemaal een kankerbestrijdende werking.

5. Champignons + witte bonen

Of: zalm met spinazie, okra met ei of makreel met broccoli.

Voeding die rijk is aan vitamine D maakt het je lijf veel makkelijker om calcium op te nemen. Eet voeding die rijk is aan vitamine D samen met voeding die rijk is aan calcium, en je hebt de beste combinatie voor sterke botten.