6 redenen om meer peulvruchten te eten

Als er één voedingsmiddel is dat we meer zouden moeten eten, zijn het peulvruchten. En wel om deze 6 geweldige redenen.

6 redenen om meer peulvruchten te eten

Als er één voedingsmiddel is dat we meer zouden moeten eten, zijn het peulvruchten. Ze zijn ongelooflijk goed voor binnen en buitenkant, je kunt er veelzijdig en culinair mee kokerellen en ze zijn – als kers op de peul – nog goedkoop ook. (En nee, als je ze vaak genoeg eet en een paar simpele regeltjes opvolgt, krijg je er écht geen opgeblazen gevoel van.) Hieronder 6 geweldige redenen om meer peulvruchten te eten.

1. SLANKE TAILLE

Peulvruchten zijn ideaal voor iedereen die gewicht kwijt probeert te raken. Doordat ze veel vezels, complexe koolhydraten en proteïnen bevatten, krijg je namelijk een flink verzadigd gevoel en heb je minder snel weer honger. Ook fijn: ondanks dat deze vlinderbloemige familie goed vult, bevatten peulvruchten maar weinig vet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die regelmatig peulvruchten eten een paar kilo minder wegen en een slankere taille hebben dan mensen die dat niet doen.

2. GEZONDE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Peulvruchten hebben een lage glycemische index, wat wil zeggen dat ze geen piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Sterker: ze brengen je bloedsuikerspiegel in balans – zelfs nog uren of een dag nadat je ze gegeten hebt. Wie regelmatig peulvruchten eet, heeft dan ook een kleinere kans om diabetes 2 te krijgen.

3. VOEDINGSSTOFFEN VAN EEN POWERFOOD

Plak de bonen, kikkererwten en linzen maar gewoon achter de moerbeibessen en de waterkers; peulvruchten hebben een indrukwekkend hoge voedingsdichtheid. En dan bevatten ze ook nog eens nét de stoffen die we vaak tekortkomen, zoals magnesium, zink en ijzer. Tip: combineer je peulvruchten met voeding die rijk is aan vitamine C, zoals paprika, broccoli en zoete aardappel, en je verhoogt de opname van het plantaardige non-heemijzer door je lichaam enorm.

4. HALLO WC!

Peulvruchten zijn vooral rijk aan oplosbare vezels. Dit soort vezels functioneert als voeding voor de goede bacteriën in de dikke darm en brengt je spijsvertering op gang.

5. GOEDE VLEESVERVANGERS

Peulvruchten zijn een van de goedkoopste en meest gezonde bronnen van proteïnen, waardoor ze uitstekende vleesvervangers zijn. Eet je peulvruchten met dit doel, zorg er dan voor dat je ook genoeg granen eet. Omdat peulvruchten een aantal essentiële aminozuren missen, zijn het namelijk geen volwaardige eiwitten. Peulvruchten en granen vullen elkaar wat dat betreft geweldig aan en combineer je de twee, voorziet dit dream team je opeens wél van een compleet aminozurenpakket.

6. ZIEKTEBESTRIJDERS

Door vaker peulvruchten te eten verklein je niet alleen de kans op diabetes 2, maar ook op hartproblemen en verschillende soorten kanker. Uit een onderzoek gepubliceerd in The International Journal of Cancer bleek bijvoorbeeld dat vrouwen die minstens twee keer per week bonen of linzen eten, minder kans op borstkanker hebben dan vrouwen die slechts één keer per maand bonen of linzen eten.

En zó voorkom je dat opgeblazen gevoel:

  • Eet vaker peulvruchten!
  • Gebruik je peulvruchten uit een pot/blik, was ze dan grondig en kook ze in schoon water.
  • Week je de peulvruchten zelf, doe dit dan gedurende 12 tot 24 uur en kook ze langdurig in schoon water.
  • Kies voor minder belastende peulvruchten, zoals linzen en adukibonen.
  • Combineer peulvruchten met kruiden die je spijsvertering helpen, zoals kurkuma, gember en venkel.