Eten voor blije darmen: 5x probiotische voeding

Eten voor blije darmen: met deze 5 probiotische voedingsmiddelen geef je je darmflora op natuurlijke wijze een flinke boost. Nu op Happy in Shape.

Eten voor blije darmen: 5x probiotische voeding

Waarom je blije darmen zou willen? Niet alleen voor een rustige en plattere buik, maar ook voor een betere opname van voedingsstoffen, een beter immuunsysteem en een betere algehele gezondheid. Daartoe kún je probiotica supplementen nemen. Maar wist je dat je je darmflora zelf ook gemakkelijk een natuurlijke boost kunt geven? Dat doe je met deze 5 probiotische voedingsmiddelen.

Nog even in het kort wat probiotica nu precies zijn: probiotica zijn levende, goede bacteriën die je spijsvertering op gang helpen en je darmflora (én microflora down under) in balans brengen. Fijn voor alle vrouwen met een onrustige of opgeblazen buik, terugkerende blaasontsteking of andere gedoetjes. Onderstaande 5 voedingsmiddelen zijn bijzonder rijk aan probiotica.

1. YOGHURT

Yoghurt is doorgaans een goede bron van probiotica, of je nu koeienyoghurt, geitenyoghurt, kokosnootyoghurt of een andere plantaardige yoghurt eet. Check wel de etiketten, want niet aan alle yoghurtsoorten en -merken zijn probiotische culturen toegevoegd.

2. GEFERMENTEERDE VEGGIES

Hierbij kun je denken aan zuurkool en augurken. Idealiter fermenteer je je eigen groenten (je hebt alleen water, zout en een pot nodig!), maar ook in de winkels zijn goede producten te vinden. Kies voor kwaliteitsproducten die niet in azijn, maar in zout zijn gefermenteerd. Deze producten bevatten veel meer goede bacteriën.

3. KOMBUCHA THEE

Kombucha is een gefermenteerde en enorm probiotische thee. Het zou goed zijn voor van alles en nog wat (waaronder – suprise! – je darmen), zou kanker voorkomen en heeft het zelfs gepresteerd de bijnaam ‘levenselixer’ te krijgen. Alhoewel je het zelf kunt maken, is het veiliger om kombucha in de winkel te kopen; het werken met bacteriën vergt nogal wat steriliteit en precisie.

4. MISO

Niet heel bekend, maar o zo smaakrijk en gezond. Je kent de Japanse gefermenteerde kruidenpasta – gefermenteerd met de ‘koji-kin-schimmel’ – misschien wel van sushitenten, waar misosoep een populair gerechtje is. Er zijn echter allerlei misovariaties te krijgen en je kunt er werkelijk van alles mee koken, óók niet-soepjes.

5. TEMPEH

Tempeh bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Het is een gezondere variant op tofu doordat de fytinezuren in de sojabonen door het fermentatieproces geneutraliseerd zijn. Met andere woorden: tempeh herstelt je darmflora en hindert je lijf niet bij de opname van mineralen als ijzer, magnesium en zink. Tip: bak de tempeh in krokante kleine stukjes met wat vloeibare rook en je hebt bijna spekjes...

Tot slot nog wat algemene do's om je darmflora te bevorderen:

  • Eet zo min mogelijk suiker en simpele koolhydraten;
  • Eet veel vezels;
  • Drink genoeg (en bovenal water);
  • Eet veel groenten;
  • En kauw goed op je maaltijden.

Op een happy, healthy gut!