Feiten over hardlopen die je nog niet wist..

Happy in Shape zet verrassende feiten over hardlopen voor je op een rijtje..

Feiten over hardlopen die je nog niet wist..

Het is niet vreemd dat hardlopen momenteel zo populair is. Je verbrandt er calorieën mee, bouwt spiermassa op, voorkomt stress en het is goed voor de gezondheid van het hart. Plus, je kunt het doen wanneer je wilt én het is gratis. Verrassende feitjes over hardlopen op een rij!

Hardlopers worden steeds avontuurlijker… en viesWist je dat hardlopers steeds avontuurlijker worden? Vorig jaar deden er meer mensen mee met obstakelraces en runs door de modder dan marathons en halve marathons. In totaal gingen 4.000.000 hardlopers over de finish. De populairste afstand blijft overigens de 5 kilometer met meer dan 6,3 miljoen hardlopers, aldus Running USA.

Borsten bewegen meer dan je denktOnderzoekers van de Universiteit van Portsmouth in Engeland hebben ontdekt dat borsten niet alleen op en neer stuiteren tijdens het hardlopen, maar dat ze ook naar links en rechts bewegen. Deze zogenaamde borstverplaatsing kan de ligamenten van Cooper (de structuur van onderhuids bindweefsel die de borsten hun typische vorm helpen te behouden en deze ondersteunen) beschadigen. Het is daarom belangrijk om een ondersteunende sportbeha te dragen als je gaat hardlopen om het stuiteren zo veel mogelijk te beperken.

Twintigers zijn het snelstAls twintiger ben je op je top als het om hardlopen gaat. Dit is de conclusie van Spaanse onderzoekers die de eindtijden van de deelnemers aan de New York City Marathon hebben bestudeerd. Hieruit bleek dat mannen op de leeftijd van 27 jaar op hun snelst zijn. Voor vrouwen is dat 29 jaar. De tijden waren 4% langzamer voor elk jaar jonger dan deze leeftijden en 2% langzamer voor elk jaar ouder. Dat betekent dat een 18 jarige ongeveer dezelfde tijd loopt als iemand van 60 jaar.

Bron: MargrietBeeld: Sanoma