Deze ‘onschuldige’ handelingen kunnen je relatie de das omdoen

Wat kan wel en wat niet?

Wanneer je een relatie hebt, is het belangrijk rekening te houden met elkaar én met de grenzen van de ander. Want waar die grenzen liggen, is per persoon verschillend. Zeker wat vreemdgaan betreft is het belangrijk te bespreken wat door de beugel kan en wat niet.

In the DM

‘It all goes down in de DM’ is de laatste jaren een steeds beruchtere uitdrukking geworden. Het is makkelijker dan ooit tevoren om het leven van anderen te bekijken op sociale media als Instagram, Twitter, Facebook en Snapchat. Soms is het subtiel, zoals het volgen en liken van aantrekkelijke mensen, maar het kan ook verder gaan door een (geheime) online relatie te beginnen.

‘Wanneer iemand je een bericht stuurt, is dat hetzelfde als bellen of sms’en’, volgens dating en relatiecoach Jo Barnett. Het probleem met sociale media is dat mensen er gemakkelijker mee wegkomen en de grenzen minder duidelijk zijn. Constant commentaar geven op iemands foto is niet per direct vreemdgaan, maar wellicht wel ongepast wanneer je in een relatie zit, zegt ze. Tenzij je samen hebt besloten dat het oké is, natuurlijk.

Een datingaccount hebben

Al je profielen op Tinder, Bumble, Happn en/of Grindr hebt, moet je die verwijderen als je een relatie hebt. Immers: wanneer jij en je liefje jullie eventuele datingaccounts hebben verwijderd, is de relatie officieel. Blijf je je account desondanks behouden, dan kan dat gezien worden als een vorm van vreemdgaan. Als je in een open relatie zit, kan dat natuurlijk anders zijn. Maar ook dan: bespreek wat wel en niet mag.

Flirten op werk 

Natuurlijk is het fijn om een werdbuddy te hebben die je door sombere dagen heen helpt, maar er zijn gevallen waarbij een relatie met een collega te ver gaat. Een nuttige regel is om jezelf af te vragen of je partner zich ongemakkelijk zou voelen als hij/zij in dezelfde ruimte zou zijn.

Datingcoach James Preece stelt: ‘Als je single bent en je collega is blij met het flirten, dan is dat prima, zolang niemand anders zich er ongemakkelijk bij voelt. Echter, als je in een relatie zit, dan moet je zeker de dingen afzwakken. Mensen doen dit alleen maar voor een beetje aandacht en voor een ego-boost. Flirten is altijd een seksueel iets, omdat het vaak alleen maar om plagen en speelsheid gaat, maar het kan verkeerd worden opgevat.’

Een stripclub bezoeken

‘Naar een stripclub gaan is een zeer persoonlijke zaak, en iets wat met je partner besproken moet worden. Iedereen zal een ander idee hebben van hoe acceptabel dit is in een relatie. Als het uitsluitend voor de grap en een avondje uit is, is het vaak geen groot probleem. Als er meer gebeurt in de club dan alleen maar observeren, kan het vreemdgaan zijn. Bespreek dus met je partner hoe jullie hierover denken’, adviseert Jo Barnett.

Contact met een ex

Als je erin slaagt om vrienden te blijven met je ex, dan kan het uitwisselen van berichten met elkaar problemen opleveren voor een toekomstige of huidige relatie. Dat hoeft natuurlijk niet, er zijn genoeg mensen met een relatie die ook vrienden zijn met hun vorige partner. Maar bespreek het wel met je wederhelft en neem het serieus als hij of zijn zich er niet fijn bij voelt.

James Preece zegt hier het volgende over: ‘Het hangt echt af van de reden waarom iemand een berichtje stuurt. Sommige mensen vinden het fijn om bevriend te blijven met hun ex en dit is prima. Het probleem ontstaat vaak wanneer jij je meer focust op je ex dan op je partner.’

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws