Erger jij je aan je partner die snurkt? Of vertel je soms hele verhalen in je slaap? Onthoud dan: het kan altijd erger. Slaapstoornissen zijn er in alle soorten en maten, maar slaapverlamming is één van de meest heftige slaapproblemen die er zijn.
Niet kunnen bewegen
Bij een slaapverlamming is het tijdens het ontwaken niet mogelijk jezelf te kunnen bewegen. Stel je voor: je opent je ogen, bent je bewust van de omgeving en het feit dat je wakker bent, maar je kan niet bewegen. Dit is enorm schrikken, aangezien je compleet de controle over je eigen lichaam kwijt bent geraakt.
Of het nog erger kan? Helaas wel, je kunt namelijk ook nog eens gaan hallucineren. Je droomwereld wordt hierbij geprojecteerd in de ‘echte wereld’, waardoor je droom levensecht lijkt. Een slaapverlamming kan wel tot een aantal minuten duren. Heftig!
De oorzaak
Je vraagt je natuurlijk af hoe een slaapverlamming ontstaat. Ben je dan wel echt wakker? Of droom je dat je wakker bent? Tijdens je slaap kom je op den duur in de REM-fase. In deze fase zorgt je lichaam ervoor dat we niet bewegen. Je brein schakelt dit uit, zodat je niet tijdens een droom waarin je aan het zwemmen bent, enorm met je armen gaat zwaaien. Word je (half) wakker nog vóór de REM fase volledig is afgerond, dan komt een slaapverlamming tot stand.
Niet gevaarlijk
Het is niet officieel aangetoond, maar naar schatting heeft zo’n 25 procent van de bevolking last van een slaapverlamming. Vooral tieners hebben vaak te maken met een slaapverlamming, waarna dit op een later tijdstip in het leven terug kan keren. Daarnaast komt een slaapverlamming ook vaak voor bij mensen met een wisselend slaapschema, een slaaptekort, een psychisch probleem en bij rugslapers.
Ondanks dat je het niet zou verwachten, is een slaapverlamming niet gevaarlijk. Het is een heftig, intens en angstaanjagend gevoel, maar richt verder geen schade aan. Het kan daarentegen wel zorgen voor een minder goede nachtrust en angst om te gaan slapen. En dat is natuurlijk allesbehalve prettig. Heb je vaak last van een slaapverlamming? Bezoek dan voor de zekerheid een huisarts, zodat er gekeken kan worden naar een eventuele oorzaak.
Bron: Margriet, Tips en Weetjes | Beeld: iStock
- Margriet, Tips en Weetjes
- iStock