Wat je moet weten als je met een tampon in slaapt

Is het veilig of niet?

Een tampon kan een menstruatieproduct zijn wat comfortabel en betrouwbaarder aanvoelt om zowel overdag als 's nacht te dragen. Maar is het ook veilig om met een tampon in te slapen? We zochten het voor je uit.

Is het veilig?

Volgens Elisa Felsen-Singer, een gynaecoloog aan de New York University Langone Huntington Medical Group, is het veilig om 's nachts een tampon te dragen. Maar alleen als je 'm niet langer dan acht uur in laat zitten.

Waarom vraag je je af? Als je een tampon langdurig draagt (overdag en/of 's nachts) kan er een verband worden gebracht met het toxisch shock syndroom (TSS), beter bekend als de 'tamponziekte'. Dit is een zeldzame, maar ernstige en levensbedreigende aandoening. Vandaar de algemene vuistregel om een tampon niet langer dan acht uur te dragen.

Tamponziekte

Wanneer je een tampon uren achtereen draagt, kan het de ideale omgeving worden voor eventueel gevaarlijke bacteriën om te groeien, wat mogelijk TSS kan veroorzaken. 'Tegenwoordig moeten fabrikanten onder andere het absorptieniveau op het etiket vermelden en ook richtlijnen opstellen om vrouwen voor te lichten over een juist en veilig gebruik van het product', legt de gynaecoloog uit aan PopSugar.

Wat je ook kiest om te gebruiken tijdens je menstruatie – tampon, maandverband, inlegkruisje – zou je je toch écht aan de eight-hour-max regel moeten houden.

Hygiëne

Volgens Kelly Kasper, een gynaecoloog bij Indiana University Health, is het raadzaam om een nieuwe tampon in te brengen vlak voordat je naar bed gaat. Zo zorg je ervoor dat je de aanbevolen tijdslimiet niet overschrijdt. Daarnaast geeft de gynaecoloog nog een belangrijke tip. 'Zorg voor een goede hygiëne bij het inbrengen van een tampon. De bacterie die TSS veroorzaakt, leeft bij sommige mensen van nature op de handen.'

Kies trouwens altijd een tampon die past bij je menstruatiebehoefte. 'Als je geen hevige vloed hebt, gebruik dan geen superabsorberende tampon', aldus de gynaecoloog.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws