Onthuld: laat castorolie je haar écht sneller groeien? 

Is het daadwerkelijk het wondermiddel waar we altijd al op hoopten?

castorolie

Als je weleens op zoek bent gegaan naar manieren om je lokken sneller te laten groeien, stuitte je vast op castorolie. Deze olie staat op het internet te boek als wonderolie, so it made us wonder: draagt deze olie echt bij aan de groei van je haar?

Gezonde haarzakjes

Zoals we inmiddels wel weten zijn er verschillende voedingsmiddelen die de groei van je lokken kunnen bevorderen. Ook voor castorolie geldt dat het een waardevolle bijdrage kan leveren, maar of het echt zo’n wondermiddel is? Dat ligt natuurlijk wat genuanceerder.

'Castorolie is een vetzuur met lange ketens. Die vetzuren leveren essentiële eiwitten en voedingsstoffen voor de haarzakjes en voorkomen ontstekingen aan de haarzakjes', legt tricholoog Bridgitte Hill uit aan InStyle. Indien je de olie op de juiste wijze gebruikt, kán castorolie indirect bijdragen aan langer haar, simpelweg omdat het de basis gezond houdt. 'Het helpt bij het cultiveren van de noodzakelijke omgeving en voedt gezonde haarzakjes en vezels.'

Meer glans

Dermatoloog Dr. DiAnne Davis ziet ook voordelen in het gebruik van de ricinusolie, zoals het ook wel wordt genoemd. Ze legt uit dat het ricinolzuur in castorolie de bloedvaten kan verwijden. 'De grotere verwijding van de bloedvaten zal de bloedstroom naar de haarzakjes vergroten.' Dit kan erin resulteren dat je haar glanzender oogt.

Wel wil Dr. Davis benadrukken dat er geen onderzoeken zijn gedaan naar een verband tussen castor oil en haargroei. Het is wel zo dat castorolie de haarzakjes kan beschermen tegen invloeden van buitenaf, die het haar en de haarzakjes kunnen beschadigen. En juist hierom kan het dus dat je haar beter groeit door de castorolie. Je kunt met castorolie namelijk een gezond klimaat voor haargroei bewerkstelligen. Je lokken zullen dus niet sneller groeien, maar wel beter, waardoor je uiteindelijk toch langere lokken kunt krijgen.

Wanneer niet te gebruiken

Over het algemeen kun je castorolie veilig gebruiken, maar mensen die last hebben van roos kunnen de olie toch beter links laten liggen. De ricinusolie kan namelijk het microbioom van de hoofdhuid verstoren. Overproductie van schadelijke gisten en bacteriën liggen dan op de loer. In sommige gevallen kan dit leiden tot een allergische reactie of een vervelende uitslag.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Celebrities
  • Marie Claire
  • iStock