Bruiswater vs plat water: wat is gezonder?

Eindelijk het verlossende antwoord.

Bruiswater vs plat water

We weten allemaal dat we minimaal anderhalve liter vocht moeten drinken op een dag. Toch worden de meeste mensen er niet blij van om zoveel glazen water achterover te tikken, vooral wanneer er nog zoveel andere lekkere opties zijn. Een gezonder alternatief voor al die smaken frisdrank is bruiswater. Zo krijg je voldoende vocht binnen, maar zonder de suikers. Al is bruiswater volgens sommigen wel ongezonder dan plat water. Is dit een feit of een fabel?

Bruisend water

Laten we bij het begin beginnen: wat is bruiswater eigenlijk? Bruiswater is water waarin koolzuurgas onder druk is opgelost. Dit proces van carboniseren levert een bruisend drankje op, dat ook wel bekendstaat als bruisend water, sodawater, gazeuse of seltzer. Los van seltzer bevat bruiswater vaak zout om de smaak te verbeteren. Daarnaast worden er soms kleine hoeveelheden van andere mineralen toegevoegd. Dit geldt niet voor natuurlijk bruisend mineraalwater, zoals Spa Rood, Perrier of San Pellegrino. Deze wateren worden opgevangen uit een minerale bron en bevatten meestal van nature al mineralen en zwavelverbindingen. Ze zijn ook vaak van nature al koolzuurhoudend. Ook tonic wordt vaak aangezien voor bruiswater. Dit is een koolzuurhoudende frisdrank met het kenmerkende ingrediënt kinine, dat het drankje de bittere smaak geeft. Daarnaast bevat het bruisende drankje vaak veel suiker of fructose-glucosestroop.

Zuur

Een reden waarom bruiswater ongezonder zou kunnen zijn dan plat water, is omdat het meer zuren bevat. Kooldioxide en water reageren chemisch om koolzuur te produceren, vandaar dat bruiswater ook wel koolzuurhoudend water wordt genoemd. De pH-waarde van bruiswater is 3-4, wat betekent dat het licht zuur is. Dit betekent echter niet dat het je lichaam ook zuurder maakt. Je nieren en longen verwijderen namelijk overtollige kooldioxide, waardoor je bloed op een licht alkalische pH-waarde van 7,35-7,45 blijft.

Slecht voor je tanden?

Dat bruiswater koolzuur bevat, is volgens sommigen de reden dat het drankje slecht zou zijn voor je tanden. Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan naar het effect van bruiswater op je tanden, lijkt het effect minimaal te zijn. Uit een onderzoek bleek dat bruisend mineraalwater honderd keer minder schadelijk was voor je gebit dan frisdrank. Daarnaast bleek bruiswater iets schadelijker dan plat water, maar het effect is nagenoeg verwaarloosbaar. In andere studies werd duidelijk dat koolzuurhoudende dranken slecht kunnen zijn voor het glazuur, maar alleen als ze suiker bevatten. Over een normaal glas bruiswater hoef je je dus geen zorgen te maken.

Slecht voor je botten?

Veel mensen denken dat het koolzuur in bruisend water slecht is voor je botten. Toch blijkt uit onderzoek dat koolzuur niet de boosdoener is. Uit een studie onder 2500 mensen bleek dat cola het enige drankje was dat geassocieerd werd met significant lagere botmineraaldichtheid. In tegenstelling tot koolzuurhoudend water en heldere frisdrank bevat cola veel fosfor. De onderzoekers stelden dat de coladrinkers te veel fosfor en te weinig calcium consumeerden, waardoor ze een groter risico hadden op botverlies. Bruiswater lijkt geen negatief effect te hebben op je botten. Uit een onderzoek op dieren blijkt zelfs dat bruiswater beter is voor de botten dan normaal kraanwater.

Positieve effecten

Naast dat bruiswater er wellicht voor kan zorgen dat je botten sterker worden, heeft het bruisende drankje nog enkele andere gezondheidsvoordelen. Ten eerste kan het ervoor zorgen dat je beter kunt slikken, zo blijkt uit onderzoek. Dit geldt voor zowel jongvolwassenen als ouderen. Ben jij constant je keel aan het schrapen? Dan kan een ijskoud bruiswatertje dus wonderen doen. Ten tweede kan bruiswater ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt na het eten, waardoor je minder last hebt van cravings. Hoewel enkele onderzoeken dit effect bevestigen, is meer onderzoek nodig. Tot slot zou bruiswater ook kunnen helpen bij constipatie en buikpijn, maar ook hier is aanvullend onderzoek nodig.

Ongezond of niet?

Dus, is bruiswater ongezonder dan plat water? Daar kunnen we vrij kort over zijn: nee, dat is het niet. Er kan zelfs gezegd worden dat bruisend water op sommige vlakken beter voor je is dan gewoon kraanwater. Toch raden we aan om alles met mate te drinken. Wissel je glazen water zo nu en dan af met een glaasje bruiswater of een kopje thee. Zo krijg je elke dag voldoende vocht binnen. Proost!

Food
  • Kookfans
  • iStock