Wait, what: koffie zou hét wondermiddel zijn tegen hooikoorts

All day koffie dan maar?

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. De pollen vliegen door de lucht, waardoor mensen met hooikoorts de hele dag lopen te niezen. Tel daarbij ook nog een paar jeukende rode ogen en een loopneus op en je wordt gillend gek. Om er snel vanaf te komen zou je neusspray en hooikoortspillen moeten inruilen voor een kop koffie, als we de laatste berichten moeten geloven.

Zwart goud

We kunnen niet zonder een kop koffie in de ochtend. Het ‘zwarte goud’ is niet alleen erg lekker, het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Dat het ook helpt tegen hooikoorts, is echter nieuw voor ons. Hoe zit dat dan precies? In koffie zitten stoffen die helpen bij congestie, een ophoping of verstopping in de bloedsomloop. 'Bij allergieën krijg je een ontsteking en verstopping van je bloedvaten, en dan krijg je ook een ontsteking in je neus, omdat je neus in feite verstopt is door de allergische reactie', legt immunoloog Purvi Parikh uit aan Well + Good. 'Hetzelfde gebeurt in je hoofd. Je voelt eigenlijk de congestie in je sinussen, in je hoofd, en dat kan ervoor zorgen dat mensen zich moe en vermoeid voelen.'

Klachten verminderen

Volgens Parikh kan koffie je klachten flink verminderen. Hoe dat kan? In koffie zit veel antioxidanten en essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine B5 en mangaan. De vele ontstekingsremmende eigenschappen kunnen vervelende hooikoortsklachten flink tegengaan.

'De ontstekingsremmende effecten zijn waarom men zegt dat koffie ook kan helpen bij veel andere medische problemen die worden veroorzaakt door ontstekingen', aldus de immunoloog. Hoeveel koffie je moet drinken om de effecten te merken, is per persoon verschillend. Sommige mensen hebben aan één kopje al voldoende, anderen kunnen er wel acht op een dag drinken. Experimenteer hier vooral mee. Want baat het niet, dan schaadt het niet!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws