Deze 5 dingen mag je nóóit schoonmaken met keukenpapier

Just saying!

Bijna ieder huishouden heeft wel een rol keukenpapier in de keuken staan. Handig om snel even wat geknoeid eten op te vegen of om er iets op uit te laten lekken. Ook ouders en mensen met dieren weten hoe handig keukenpapier is: ongelukjes zijn zo opgeruimd. Ook geknoeid rauw vlees kun je beter met een stukje keukenrol opruimen, zodat je herbruikbare doekjes niet gecontamineerd worden met bacteriën. Toch zijn er een aantal klussen waarvoor je de keukenrol beter kunt laten staan.

1. Elektronica
Is het scherm van je computer, tablet of telefoon vies van vingerafdrukken en ander vuil? Tijd om er even een doekje overheen te halen. Gebruik hiervoor echter geen keukenrol, want zelfs de zachtste variant is te ruw en kan krassen veroorzaken. Gebruik liever een zachte microvezeldoek om schermen schoon te maken.

2. Glazen en spiegels
Onder het mom liever lui dan moe sprayen we maar wat graag in het rond met een beetje Glassex om het glas vervolgens schoon te poetsen met een beetje keukenpapier. Klinkt snel en handig, maar eigenlijk laat keukenpapier vaak veel stofjes achter én het kan zelfs lichte krasjes opleveren. Gebruik ook voor dit klusje liever een microvezeldoek.

3. Tapijt en bekleding
Keukenpapier is handig om geknoeide vloeistof op te deppen, maar er zijn milieuvriendelijkere opties. Gaat het dus om iets wat prima in de wasmachine kan, gebruik dan gewoon een stoffen doek. Gaat het om urine of andere vieze substanties, gebruik dan de keukenrol. Trouwens, probeer altijd te deppen en nooit te boenen. Moet je een oudere vlek ergens uit boenen, dan is keukenpapier al helemaal niet handig, omdat je door het boenen allemaal kleine stukjes papier achterlaat.

4. Plinten en lijstwerk
Plinten en lijstwerk kun je beter eerst stofvrij maken met een stofdoek of de stofzuiger. Gebruik daarna een vochtige microvezeldoek met eventueel wat afwasmiddel om achtergebleven vet en vuil eraf te halen.

5. Voegen
Eigenlijk heeft ieder schoonmaakklusje dat enig boenwerk vereist, geen baat bij keukenpapier. Als je namelijk met een stuk keukenrol gaat boenen, laat je alleen maar stukjes papier achter. Het materiaal is er gewoonweg te dun en te breekbaar voor. Om voegen schoon te schrobben kun je beter een oude tandenborstel gebruiken.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws