13 Vroege tekenen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent

Dit zijn volgens verloskundigen de meestvoorkomende symptomen van een vroege zwangerschap.

Zwanger

Of je nou heel graag zwanger wil worden, of juist in paniek bent omdat je weleens zwanger zou kunnen zijn, er zijn een aantal vroege symptomen die vóórdat je overtijd bent kunnen aangeven dat er een baby in je buik groeit. Benieuwd waar je op moet letten? Volgens verloskundigen zijn dit de meestvoorkomende symptomen van een vroege zwangerschap.

Vroege tekenen zwangerschap

Je bent overtijd, voelt je vermoeid en bent 's ochtends misselijk. Allemaal tekenen die erop zouden kunnen wijzen dat je zwanger bent. Let op: kúnnen. Er is namelijk maar één manier om erachter te komen of er echt een klein mensje in je buik groeit. "Het meest betrouwbare vroege teken van een zwangerschap is een positieve zwangerschapstest", laat verloskundige Christine Greves weten aan Women's Health. Veel mogelijke symptomen van een vroege zwangerschap kunnen het gevolg zijn van andere aandoeningen of kunnen er juist op wijzen dat je menstruatie eraan zit te komen.

Daarnaast is elke vrouw – en daarmee elke zwangerschap – anders. Waar je beste vriendin misschien zweert dat haar borsten gelijk opzwollen toen ze zwanger was, hoeft dit bij jou natuurlijk niet zo te zijn. Hoewel het dan misschien ook niet verstandig is om bij elk symptoom van een vroege zwangerschap te juichen, is het wel goed om te weten op welke vroege tekenen je kunt letten. Kun je er een paar aftikken? Dan is het wellicht tijd voor een zwangerschapstest om je vermoedens te bevestigen.

1. Je moet vaker plassen

Je hoeft niet per se elk toiletbezoek in een logboek bij te houden om door te hebben dat je wat vaker een bezoekje brengt aan het kleinste kamertje. "De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat de nieren uitzetten en meer urine produceren, waardoor het lichaam zich sneller van afvalstoffen kan ontdoen", legt Jennifer Wider, gezondheidsexpert voor vrouwen, uit.

2. Je voelt je vermoeid

Dit is een lastige, vindt dr. Greves. Je kunt je immers door zoveel dingen moe voelen, zoals een drukke periode op werk of je menstruatie staat op het punt te beginnen. Maar ook als je zwanger bent, kun je je een beetje vermoeid voelen door de hoge niveaus van het hormoon progesteron en een toename van de bloedproductie in je lichaam, aldus dr. Wider.

3. Je hebt gevoelige, gezwollen borsten en tepels

Als je zwanger bent, kunnen toenemende niveaus van progesteron ervoor zorgen dat je borstklieren groter worden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je borstvoeding kunt geven aan je kleine, maar tijdens de zwangerschap merk je het vooral aan de gevoelige, gezwollen borsten en tepels.

4. Je bent misselijk met of zonder overgeven

Niet iedereen voelt zich misselijk of moet overgeven als ze zwanger is. Als je wél ineens misselijk bent en/of moet overgeven, is dit natuurlijk wel opvallend. Vooral als je ook nog eens overtijd bent. Deze misselijkheid kan het gevolg zijn van verhoogde niveaus van zwangerschapshormonen. "Misselijkheid wordt verondersteld een direct gevolg te zijn van het HCG-hormoon, dat een piek bereikt na acht tot tien weken vanaf de laatste menstruatie. Daarna neemt het weer af", legt verloskundige Jonathan Schaffir.

5. Je bent geconstipeerd

Hoef jij minder vaak een grote boodschap te doen? Dan zou je weleens zwanger kunnen zijn. "Progesteron ontspant de gladde spieren van de darmen, waardoor het voedsel minder snel zijn weg naar buiten vindt", zegt dr. Greves. Hierdoor kun je je geconstipeerd voelen.

6. Je hebt hoofdpijn

Dit vroege symptoom komt niet héél vaak voor en daarnaast zou het ook nog eens aan heel veel andere dingen kunnen liggen. Als het op zwangerschap aankomt, dan kan hoofdpijn worden veroorzaakt door een combinatie van een stijging van hormonen en een toename van het bloedvolume, zo vertelt dr. Wilder.

7. Je lichaamstemperatuur is hoger

Houd jij je lichaamstemperatuur nauwlettend in de gaten? Dan zou je door kunnen hebben dat je lichaamstemperatuur iets hoger komt te liggen als je zwanger bent. Dit komt door een stijging van de progesteronspiegels, die hoog blijven als je eicel wordt bevrucht, vertelt dr. Wilder. Je zult je niet per se anders voelen, maar de thermometer laat nét een hoger getal zien.

8. Je voelt je opgeblazen of hebt last van winderigheid

Tijdens je zwangerschap kun je je opgeblazen voelen of last hebben van winderigheid. Dit heeft te maken met het progesteron dat je maag-darmkanaal vertraagt. Niet alleen kan dit er dus voor zorgen dat je wat minder vaak een grote boodschap doet, ook kan het tot een opgeblazen gevoel of winderigheid leiden, laat dr. Schaffir weten.

9. Je voelt lichte krampen in je bekken

Dit kan gebeuren nadat het ei zich aan je baarmoederwand heeft gehecht, vertelt dr. Wider. Niet iedereen voelt dit echter. "Soms voelt het als menstruatiekrampen, waardoor sommige vrouwen denken dat hun menstruatie eraan komt."

10. Je hebt last van tussentijds bloedverlies

Geen paniek, tussentijds bloedverlies hoeft er niet per se op te wijzen dat je menstruatie eraan zit te komen. Het kan namelijk ook komen doordat het ei zich aan je baarmoederwand hecht. Hierbij kan licht bloedverlies optreden.

11. Je hebt geen zin in (bepaald) eten

Heb je ineens geen zin meer in je favoriete ontbijt? En zeg je ineens nee tegen een bakje chips op de bank? Dit kan een teken van zwangerschap zijn en is meestal gekoppeld aan stijgende HCG-waarden, legt dr. Schaffir uit. Dit duurt echter niet de hele zwangerschap. "Het verbetert meestal aan het einde van het eerste trimester", aldus de verloskundige.

12. Je hebt last van stemmingswisselingen

Niet iedereen ervaart zulke mood swings, maar je kunt je een beetje humeurig of emotioneel voelen als je gevoelig bent voor de effecten van progesteron op je hersenreceptoren, vertelt dr. Schaffir.

13. Je neus is verstopt

Je bloedtoevoer begint tijdens je zwangerschap te stijgen, wat zwelling in je neusholtes kan veroorzaken. Het is niet heel ernstig of duidelijk, maar het kan leiden tot een verstopte neus, zo vertelt dr. Wider. Ook kun je opeens een bloedneus krijgen terwijl je dat eerder nooit had.

Zwangerschapstest

Herken jij je in een of meerdere van bovenstaande vroege symptomen? Dan is het verstandig om een zwangerschapstest in huis te halen. Een zwangerschapstest meet de HCG-waarde in je plas. Dit hormoon kan vaak zo'n elf tot veertien dagen nadat je zwanger bent geworden. En hoewel veel zwangerschapstesten tegenwoordig zeggen een resultaat te kunnen geven voordat je ongesteld had moeten worden, raden de experts aan om toch te wachten met testen tot je overtijd bent. "Veel zwangerschapstests geven het beste resultaat als een vrouw overtijd is", aldus dr. Wider.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Marie Claire
  • iStock