Met deze vier trucjes houd je het planken langer vol

Een goed begin is het halve werk.

Planken

Planken? Dat slaan we stiekem liever over tijdens onze work-out. Toch is het een heel goede oefening voor je core, rug, schouders en bovenarmen. Gelukkig zijn er een paar trucjes waardoor het planken net wat makkelijker vol te houden is. Komen ze:

1. Houd je ellebogen in de juiste houding

Bij planken is het belangrijk dat je je ellebogen in een hoek houdt en dat je met je ellebogen als het ware probeert om de vloer weg te duwen. Start de plank op je handen en knieën en zet vervolgens je ellebogen op de grond onder je schouders in een hoek van 90 °. Span je borstspieren aan en onthoud: houd je ellebogen in een hoek.

2. Span je billen aan

Bruce Kelly, de oprichtster van Fitness Together, vertelde onlangs aan Women’s Health wat een van de grootste zondes is tijdens het planken. “Een van de grootste blunders bij planken is het verzwakken van de heupen en billen.” Het is volgens hem belangrijk dat je je billen op de juiste hoogte houdt en ook blijft gebruiken. “Probeer je in te beelden dat je een euro tussen je billen knijpt, zodat je je aandacht bij je bips houdt”, tipt Bruce.

3. Adem vanuit je buik

Door een verkeerde ademhaling kan er spanning ontstaan in je nek. Vermijd dit door langzame, bewuste diepe ademhalingen te maken vanuit je buik. “Dit zal de plank iets makkelijker maken”, vertelt Bruce. Dat hopen wij maar.

4. Gebruik een stopwatch

Stel jezelf een doel. Hoe lang moet je van jezelf planken? Door jezelf een tijdsduur op te leggen, is het planken ook weer wat makkelijker vol te houden. Het motiveert je immers om te weten dat je je doel hebt behaald. Leg daarom altijd een stopwatch naast je om de teller in de gaten te houden.

Fit
  • Grazia, Dingen voor Vrouwen
  • iStock