Dit is het verschil tussen deodorant en anti-transpirant

Aha!

Anno 2021 staat het schap bij de drogist vol met diverse producten voor een lekker geurtje onder de oksels. De keuze uit deodorant en anti-transparant is reuze, maar wat is eigenlijk precies het verschil tussen deze twee zweetbestrijders? En welke kun je het best kiezen?

Wat is deodorant?

Toen je in groep 8 zag dat meisjes deodorant gingen gebruiken in de kleedkamer, kon je natuurlijk niet achterblijven. Sindsdien draag je steevast een bus met je favo geur mee in je handtas, maar wat is het eigenlijk precies? Simpel gezegd is deodorant gemaakt om de geur van zweet te verbergen. De bacteriën op je huid zorgen ervoor dat je zweet gaat stinken. “Deodorant verhoogt de zuurgraad van je huid en maken zo de bacteriën op je huid dood”, legt dermatoloog Lucy Chen uit aan Good Housekeeping. Dit 'zuurlaagje' maakt de huid minder aantrekkelijk voor bacteriën, waardoor ze een tijdje wegblijven.

Toch is dit niet bij elke deo het geval, voegt Birnur Aral van Beauty Lab toe. Sommige deodorants worden ook ontworpen om zweetgeur te maskeren zonder te proberen de bacteriegroei te stoppen. Deze houden de oksels dus niet een tijdje zweetvrij, maar zorgen alleen voor een fris geurtje.

Wat is anti-transpirant?

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt anti-transpirant ervoor dat je niet meer zweet onder je oksels. Dr. Chen legt uit dat anti-transpiranten met hun op aluminiumgebaseerde verbindingen de zweetporiën blokkeren. Hierdoor stopt het zweet en blijven je oksels droog.

Ook blijven je oksels zo langer fris. “Anti-transpirant vermindert de vorming van slechte geuren door bacteriën”, voegt Aral toe. Immers: geen zweet, geen bacteriën, geen vieze geurtjes.

Is anti-transpirant gevaarlijk?

Dat anti-transpirant de zweetklieren blokkeert, is voor veel mensen nogal een eng idee. Velen zijn dan ook bang om dit goedje te gebruiken, weet ook dr. Chen. “Er bestaan veel mythes over anti-transpirant, zoals dat het een van de oorzaken is van borstkanker of Alzheimer”, vertelt zij. Gelukkig is dit nooit wetenschappelijk bewezen en wordt aluminium gezien als een veilig huidverzorgingsingrediënt. Pas wel op bij ernstig nierfalen (zoals een nierfunctie van onder de dertig procent). “Anti-transpiranten bevatten kleine beetjes aluminium en kunnen schadelijk zijn voor mensen met nierziekten”, aldus dr. Chen.

Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het oppassen geblazen bij zowel anti-transpirant als deodorant. Ingrediënten als parfum, conserveermiddelen en aluminiumzouten kunnen namelijk tot huidirritatie leiden. Schadelijk zijn de ingrediënten niet per se, maar ze kunnen wel tot jeuk en rode bultjes leiden. Kies daarom liever voor een ongeparfurmeerde deo of anti-transpirant als je een gevoelige huid hebt.

Welke is het best?

In principe is dus zowel deodorant als anti-transpirant veilig om te gebruiken. Maar welke kun je dan het best kiezen? Dat hangt echt af van je persoonlijke preference en zweetsituatie. Zweet jij niet zoveel, maar wil jij wel graag een fris geurtje onder je oksels? Dan is een deodorant de beste keuze voor jou. Merk je echter dat je regelmatig natte plekken in je t-shirts en blouses hebt zitten? Dan is het een goed idee om eens een anti-transpirant te proberen.

Bron: Marie Claire, Good Housekeeping | Beeld: iStock

Laatste nieuws