Verrassend: 8x voeding dat heel goed is voor je tanden en tandvlees

Deze dingen kunnen glazuur versterken en gaatjes voorkomen.

Voeding tanden

Van snoep tot frisdrank, je kunt waarschijnlijk wel tien dingen noemen die niet goed zijn voor je tanden. Maar wist je dat er ook voeding is dat juist wél heel goed is voor je gebit? Wij zetten eten op een rij dat je glazuur kan versterken, tandvleesaandoeningen kan bestrijden, gaatjes kan voorkomen en kan helpen bij je algemene tandgezondheid.

Grootste boosdoener

Volgens tandarts Marc Lowenberg is de grootste boosdoener voor je gebit eten dat aan je tanden blijft kleven. "Als je dieet voornamelijk bestaat uit pasta en brood, die in suikers veranderen, kan dit bijdragen aan een slechte mondgezondheid", legt hij uit aan Well+Good. Ook van alcohol worden je tanden niet bepaald blij. "Mensen die veel sterke drank drinken, hebben vaak een droge mond. Ook kan het gebruik van mondwater met een hoog alcoholgehalte een slechte adem veroorzaken, dus spoel je mond daarna altijd met water."

Hoewel goed tandenpoetsen en stokeren nog altijd onmisbaar zijn in een goede mondhygiëne, kun je ook met een gebalanceerd dieet je steentje bijdragen. Hieronder zetten we de acht voedingsmiddelen die goed zijn voor je gebit op een rijtje.

1. Knapperige groenten

"Een gezond dieet met fruit en knapperige groenten kan tandplak van je tanden verwijderen", weet dr. Lowenberg te vertellen. "Dit komt door de structuur van de groenten", legt hij uit. Des te meer reden om wortelen, broccoli en paprika aan je gerechten toe te voegen.

2. Zuivelproducten

"Melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten zijn geweldig voor het versterken van tandglazuur en het bestrijden van gaatjes, omdat ze veel calcium en eiwitten bevatten", legt tandarts Jeffrey Sulitzer uit. Bijna al het calcium in het lichaam wordt opgeslagen in botten en tanden, dus zuivelproducten zijn essentieel voor een gezond gebit. Een tekort aan calcium kan ertoe leiden dat je je tanden verliest, blijkt uit onderzoek. Eet of drink je nou geen zuivelproducten? Geen zorgen, calcium zit ook in bijvoorbeeld tofu, tempeh, witte bonen, bloemkool, amandelen en sojamelk.

3. Noten

Noten, zoals amandelen, zijn ontzettend goed voor je gebit. Ze bevatten veel vezels en calcium, wat je tandglazuur versterkt en gaatjes bestrijdt. Maar eet dan wel nootjes zonder additieven, zoals suikers, zo waarschuwt dr. Sulitzer. Daarnaast zijn noten ook heel goed voor je gebit, omdat ze weinig koolhydraten bevatten. Koolhydraten activeren namelijk zuurproducerende bacteriën die tot tandbederf kunnen leiden. Een ander voordeel van noten is dat je er flink op moet kauwen. Dat kauwen stimuleert vervolgens de aanmaak van speeksel, dat ook het risico op tandbederf kan verminderen.

4. Bladgroenten

"Bladgroenten die folaat bevatten, zoals bindsla en spinazie, kunnen het tandglazuur versterken, beschermen tegen tandvleesaandoeningen en verminderen tandvleesontsteking", legt dr. Sulitzer uit. Andere voedingsmiddelen die boordevol folaat zitten, zijn edamame, linzen, asperges en zwarte bonen. Misschien toch weer eens tijd voor deze heerlijke groene linzensoep met boerenkool?

5. Ui en knoflook

Ui en knoflook maken niet alleen menig gerecht tienmaal beter, ook zijn ze heel gunstig voor je tanden. Catrise Austin, tandheelkundig expert bij Listerine, legt uit dat uien en knoflook beide eigenschappen hebben die de bacteriën kunnen verminderen die tandvleesontsteking, tandbederf, gaatjes en slechte adem veroorzaken. Ja, dat lees je goed. Knoflook kan een slechte adem helpen voorkomen. Althans, op de lange termijn.

6. Shiitake

"Shiitake-paddenstoelen bevatten een polysaccharide (een soort koolhydraat, red.) genaamd lentinan, dat het immuunsysteem reguleert en tandplak en bacteriën in je mond afbreekt voor gezonder tandvlees en gezondere tanden", legt dr. Austin uit. "Voeg shiitake-paddenstoelen toe aan je omeletten, soepen of roerbakgroente om de voordelen voor de mondgezondheid te plukken."

7. Zalm

Zalm zit boordevol omega-3-vetzuren, die niet alleen beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar ook nog eens heel goed zijn voor je gebit. "Omega 3 kan ervoor zorgen dat je mond beter bestand is tegen vergevorderde tandvleesinfecties. Daarnaast kan het je tandvlees helpen om sneller te genezen tijdens behandelingen van tandvleesaandoeningen", vertelt dr. Austin. Andere vissen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren zijn makreel, tonijn, kabeljauw, sardines en haring.

8. Aardbeien

"Geloof het of niet, maar aardbeien kunnen vlekken van je tanden verwijderen", weet dr. Austin te vertellen. Dit komt doordat aardbeien malikzuur bevatten. Dit zuur heeft unieke, witmakende eigenschappen, legt de tandheelkundig expert uit. Hetzelfde geldt voor appels.

Food
  • Kookfans
  • iStock