Het is een logische vraag die mensen zich tijdens de lockdown afvragen: waarom zijn sportscholen dicht, terwijl sporten zo gezond is en juist de weerstand verhoogt? NU.nl sprak drie experts die uitleg geven.
Sportscholen dicht
Het levert regelmatig scheve gezichten op. Want na de eerste lockdown mochten niet-essentiële winkels sneller weer open dan de sportscholen. En afgelopen zomer konden terrassen en winkels ook een maand eerder weer open dan de gyms. Dat heeft er volgens een woordvoerder van het RIVM mee te maken dat er een verschil in besmettingsrisico bestaat. In een sportschool sta je (als je lekker bezig bent, in elk geval) immers flink te puffen en te hijgen. "Daardoor ga je bijvoorbeeld dieper in- en uitademen, en dat doe je ook nog eens op een hogere frequentie. Het vergroot de kans dat je virusdeeltjes inademt of verspreidt", legt hij uit aan NU.nl.
Lichaamsvocht
Bij al dat sporten hoort natuurlijk ook een gezonde dosis zweet. Klinisch epidemioloog Frits Rosendaal van het Leidens Universitair Medisch Centrum stelt: "Lichaamsvochten vliegen in het rond en de ventilatiekwaliteit wisselt per locatie. Het kan gewoon een bron van besmetting zijn." Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vult aan: "Veel mensen blijven dan langere tijd in een relatief kleine ruimte bij elkaar. Daarom hebben we dat onderscheid gemaakt." Dat is volgens hun een contrast met buiten, waar de ventilatie wel in orde is. Buitensporten is daarom momenteel wel toegestaan.
Sporten maakt gezond?
Maar hoe zit het dan met de gezondheidsvoordelen van een flinke workout? Helpt dat niet juist in de strijd tegen corona? Rosendaal legt uit dat hij het idee snapt, maar dat het niet zo simpel is. Het klopt volgens hem dat je van sporten in het algemeen gezonder wordt. Maar een belangrijke risicogroep voor corona zijn juist degenen met overgewicht – en dat wordt niet gegarandeerd opgelost met een sessie in de sportschool. Het doel van de sportschoolsluiting is dan ook niet om te voorkomen dat de sporters ernstig ziek worden, maar juist dat zij de ziekte doorgeven. "De mensen die bijvoorbeeld in de sportscholen komen, lopen namelijk zelf vaak niet het risico om ernstig ziek te worden. Maar het verhoogt wel de kans dat zij besmet raken en het virus doorgeven", stelt Rosendaal.
Toch essentieel?
Toch lijkt niet iedereen het ermee eens te zijn dat de voordelen van het sluiten van de sportscholen opwegen tegen de nadelen. Zo gaan er verschillende petities (die al honderdduizenden keren zijn ondertekend) rond om sporten tot essentieel te bestempelen. Ook de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om sport toe te voegen aan de lijst van essentiële sectoren. Er zou dus zomaar snel verandering in kunnen komen.
Bron: Tips en Weetjes, KNHS | Beeld: iStock