8 Tips en tricks voor een winterproof skin

Bescherm je velletje tijdens de koude en schrale dagen.

Je huid kan in deze wintermaanden wel wat extra liefde en aandacht gebruiken. Bescherm je velletje tijdens de koude en schrale dagen en laat ’t stralen met deze tips en tricks.

1. Is je huid nu echt droger in de winter?

Kunnen we kort over zijn: ja! Kou, wind, sneeuw… Winterse omstandigheden drogen je huid flink uit. Bij lage temperaturen is er ook een lagere luchtvochtigheid in huis en kan je huid minder hydratatie uit de lucht halen. Hierdoor is het voor je huid ook moeilijker om talg aan te maken. Fijn denk je nu misschien, dan heb ik minder last van puistjes, maar dat is helaas niet het geval. Doordat je de huid tijdens gure dagen beschermt met lagen kleding, kan hij minder goed ademen en zijn poriën afgedekt. Hierdoor kun je juist last krijgen van ontstekingen op bijvoorbeeld je rug. Talg bestaat bovendien grotendeels uit vet waardoor je huid soepel blijft. Maar doordat de talgproductie flink is verlaagd, kun je last krijgen van wondjes op je handen, gebarsten lippen en schrale rode wangen. Wist je dat ook de verwarming bijdraagt aan een droge huid, omdat die de luchtvochtigheid in huis laat dalen? Er zijn dus meerdere oorzaken voor een droge winterhuid, maar het goede nieuws is: je kunt er wel wat tegen doen.

2. Hydrateren kun je leren

Hydrateren is – zeker in de winter – het sleutelwoord voor een stralende, gezonde huid. Als eerste: drink genoeg water. Water dringt uiteraard niet meteen de bovenste huidlaag binnen, maar het zorgt wel dat je lichaam gehydrateerd blijft waardoor je cellen voldoende voedingsstoffen krijgen. Laat crèmes, lotions, reinigingsgels en andere gezichtsverzorgingsproducten met agressieve stoffen zoals alcohol (ook bekend als ethanol), parfum en sulfaten (zoals sodium laureth sulphate), en normale zeep tijdens de winter ook liever staan. Deze verwijderen niet alleen vuil van je huid, maar ook de lipiden, het beschermende laagje. Wil je niet, want zo maak je je huid ongemerkt extra droog. Reinig daarom met milde producten zodat je na afloop geen trekkerig gevoel krijgt. Wat je juist wel wilt gebruiken: mooimakers met hydraterende stoffen. Denk aan collageen, hyaluronzuur, glycerine, niacinamide en lanoline. Deze werkstoffen zorgen ervoor dat ze vocht in de huid aan zich binden en/of een laag over je huid aanbrengen waardoor vocht minder goed kan ontsnappen. Smeren dus met hydraterende bodylotions, maskers en gezichtscrèmes. Voor een gezonde, zachte huid met een natuurlijke glow.

3. Dry brushing

Weleens gehoord van dry brushing? Deze ayurvedische beautytechniek is op dit moment weer helemaal populair en dat is niet voor niets. Door je huid droog te borstelen met een grove, natuurlijke borstel verwijder je vuil en dode huidcellen die zorgen voor een doffe teint en verstopte poriën. Bovendien stimuleer je hiermee je bloedsomloop, celvernieuwing en lymfesysteem waardoor je huid gif- en afvalstoffen makkelijker kan afvoeren. Het resultaat: een stralende, schone, soepele en ultra zachte huid. Goed, maar hoe doe je dat dan, dry brushing? Begin bij je voeten en werk met stroken langzaam omhoog. Borstel stevig, maar niet zo hard dat je huid kapot gaat of je na afloop last krijgt van irritaties. Tip: kies voor een grove, natuurlijke borstel met een langere steel, zodat je makkelijker bij lastige plekken terecht kunt en ook je rug kunt borstelen. Na afloop zal je huid wat rood gekleurd zijn, maar zie je ook een healthy glow. Spring onder de douche om alle dode huidcellen van je af te spoelen en smeer je lichaam in met een voedende bodyolie of -crème.

4. Wonderspul

In de winter kan je gezichtshuid wel wat meer vetten gebruiken. Een serum is dan ook geen overbodige luxe. Kies voor een rijk serum vol vetten voor ’s nachts en een hydraterend serum die je huid beschermt tegen kou en luchtvervuiling voor overdag. Let daarnaast op termen als hyaluronzuur (vochtvasthoudend, vermindert droogtelijntjes), vitamine E en C (tegen een grauwe, vale huid en boost de doorbloeding) of cannabisolie (kalmeert, vermindert roodheid en werkt ontstekingsremmend). O, en wil je echt rendement uit je serum halen, zorg dan altijd dat je huid van tevoren goed gereinigd is. Zo kan ’ie alle werkstoffen uit het serum beter opnemen.

5. Natuurlijke hulpjes

Een wondermiddel bij een droge huid is karitéboter, ook wel bekend als shea butter. Deze ‘boter’ wordt geperst als olie uit de noten van een karitéboom waarna die verwerkt wordt tot een harde boter. Het fijne van karitéboter is dat deze rijk is aan vetten en de vitamines A en E. Dit zijn antioxidanten die je huid voeden en je huidbarrière beschermen en herstellen. Een waar wondermiddel bij een droge huid en perfect om ruwe plekjes weer zacht te maken. Bovendien werkt shea butter ook ontstekingsremmend en kan het helpen bij huidirritaties, eczeem en zelfs huidaandoeningen als psoriasis. Ook verzorgingsproducten met haverextracten of natuurlijke oliën, zoals amandel-, jojoba-, zonne- bloem- en cannabisolie, doen veel goeds voor een droge huid. Deze helpen de huidbarrière te ondersteunen en te herstellen, en brengen vocht in. Met als resultaat een soepele, gehydrateerde huid.

6. Badderen of niet?

Niets fijner dan tijdens gure dagen een heerlijk lange badder- of douchesessie te houden. Met lekker warm water en je favo badschuim. Heel verleidelijk, maar zeker in de winter niet echt goed voor je huid. Er is bijna niets wat je velletje zo sterk uitdroogt als een dagelijkse wasbeurt. En ook het gebruik van badschuim is bijna vragen om een schilferige huid. Toch in bad? Kan natuurlijk, maar badder of douche dan niet te lang én niet te warm. En gebruik een verzorgende badolie die je huid beschermt in plaats van uitdroogt. En niet vergeten om na afloop te smeren met een hydraterende lotion of crème.

7. Slim doen

Je kunt natuurlijk smeren tot je een ons weegt, maar je kunt ook proberen om de droge lucht in huis aan te pakken. Door een luchtbevochtiger bijvoorbeeld, of door good old bakjes met water aan de verwarming te hangen. Niet alleen fijn voor je huid, maar ook voor je ogen. Ook luchtzuiverende planten zorgen overigens voor een betere luchtvochtigheid in huis.

8. Winterfacial

Soms heeft je huid net wat extra liefde nodig. Zeker als je gezicht vaal, dof en grauw oogt. Dan kan een bindweefselmassage die boost geven die je huid nodig heeft, om de koude wintermaanden weer een beetje stralend door te komen. De Bindweefsel Bar snapt dat als geen ander en komt met een fijne winterfacial: een bindweefsel- massage die het lymfesysteem en de doorbloeding stimuleert waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en er meer zuurstofrijk bloed naar je huid komt. Door de massage krijgt bovendien ook de huideigen collageen- en elastineproductie een boost waardoor je gezicht strakker en steviger wordt. Da’s fijn, want een lage luchtvochtigheid zorgt ook voor een afname van de elasticiteit. Hallo mooie gloed, dag rimpels! Vervolgens nog een hydraterend mineralenmasker en een vitamine en retinol serum en knappe winter die jouw frisse, stralende gloed
nog tegenhoudt.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Laatste nieuws